open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
U toku ročište o pritvoru Alisi Mutap i ostalima
U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanjem jednomjesečnog priotvora Alisi Mutap, Muameru Ožegoviću, Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu.
18.06.2021. u 14:50
get url
text

Njih četvero uhapšeni su prekjučer u sklopu istrage koju Tužilaštvo BiH provodi u slučaju stradanja Dženana Memića.

Tužilašatvo je saopćilo da je pritvor, između ostalog, zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

{$galerijaFotografija}

Alisu Mutap, bivšu Dženanovu djevojku, koja je bila s njim u noći kada je pod još nerazjašnjenim okolnostima stradao u Velikoj Aleji, i Muamera Ožegovića, recepcionera hotela Crystal na Ilidži, uhapsili su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Nekoliko sati kasnije, po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA je uhapsila i Veljovića i Hrvata, koji su kritične noći radili na osiguranju jedne od ambasada u Velikoj Aleji i koji su prvi prijavili događaj.

Tužilaštvo im svima na teret stavlja organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pomoć počiniocu nakon krivičnog djela.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede opasne po život. Preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Memić, u Kantonalnom sudu u Sarajevu 13. januara 2020. godine izrečena je oslobađajuća presuda. Seferovići su i prvostepenom presudom bili oslobođeni. No, Vrhovni sud Federacije BiH je ukinuo presudu i naložio pretres pred Vijećem Vrhovnog suda, čiji tačan datum još nije poznat.

Alisa Mutap, ročište, Sud BiH, 18.06.2021
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.