open-navfaktor-logo
search
Olimpijska ljepotica
U toku pripremni radovi za izgradnju gondole na Jahorini
Vrijednost projekta izgradnje gondole je 16 miliona KM
02.06.2019. u 10:59
get url
text

Na Jahorini su u toku pripremni radovi za izgradnju gondole - prva faza radova koja podrazumijeva pripremanje terena za početak gradnje, potvrdili su Feni iz Olimpijskog centra Jahorina.

Vrijednost projekta izgradnje gondole je 16 miliona KM.

Kako navode iz Olimpijskog centra Jahorina izgradnjom gondole bit će eliminisane gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, te rasterećene centralne staze na olimijskoj planini.

Gondola će raditi i u ekstremnim vremenskim uslovima - kada su veliki vjetrovi i magla. Radit će također kada druge instalacije ne budu mogle što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada je ta investicija planirana.

U planu je da gondola ima 36 kabina od kojih će jedna biti VIP kabina koja će se koristiti u posebne svrhe. U svaku kabinu će se moći smjestiti maksimalno 10 osoba dok je kapacitet gondole 2.700 skijaša na sat. Gondole će biti crveno-crne boje.

Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, bit će povezan parking kod Vučijeg mosta i vezni put 1 (Ogorjelica - Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine.

U planu je da radovi na izgradnji gondole budu završeni do 1. decembra 2019. godine, nakon toga Jahorina će biti bogatija za još jednu ozbiljnu zimsku ali i ljetnu turističku atrakciju, poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.