open-navfaktor-logo
search
KCUS
U toku montaža najsavremenijeg CT aparata
Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu isporučen je novi višeslojni CT aparat, vrijednosti 1.286.214 KM. Riječ je o najsofisticiranijem aparatu ove vrste, koji se koriste u radiološkoj dijagnostici.  Trenutno je u toku montaža na Klinici za radiologiju
28.08.2018. u 14:08
get url
text

Višeslojni CT, zahvaljujući velikom broju nizova detektora, omogućava brže skeniranje u odnosu na prethodne aparate te dobijanje submilimetarskih slojeva, do 160 slojeva po rotaciji.

Šef Klinike za radiologiju, mr. sc. dr. Fuad Zukić, ističe da se radi o aparatu najnovije tehnologije, koji daje detaljan anatomski prikaz presjeka ljudskog tijela uz značajno smanjenju izloženost zračenju.

- Uređaj omogućava vrhunski kvalitet pregleda i dijagnostike svih organskih sistema poput probavnog, neurološkog, koštanog i mišićnog  sistema, kao i organa trbušne šupljine, prsišta, pluća i medijastinalnih organa, te pregleda u području glave i vrata. Aparat omogućava napredne opcije snimanja organa u pokretu, prvenstveno srca, te nudi  mogućnost snimanja srca sa frekvencom većom od 60 otkucaja u minuti. Također omogućava smanjenje artefakata koje uzrokuju metalni implantati, kao i 3D CT fluororskopiju i integrirane opcije smanjenja doze zračenja.  S nabavkom ovog aparata Radiološka klinika KCUS-a pravi novi iskorak u tehnološkom smislu, a našim pacijentima je omogućena usluga kakvu imaju i pacijenti svih velikih svjetskih centara – naveo je dr.Zukić.

Generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović, navela je da su zanovljeni skoro svi dijagnostički aparati u posljednje dvije godine, a nabavka novog višeslojnog CT aparata dio je pravilne strategije i plana razvoja ove zdravstvene ustanove.

- Stanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neuporedivo je bolje nego što je bilo prije 2,5  godine. U ovom kratkom periodu, zahvaljujući predanom i pravilnom radu svih uposlenika, uspjeli smo zanoviti skoro sve dijagnostičke aparate, te uvesti procedure koje se nikada ranije nisu radile  u KCUS-u. Nabavkom novog višeslojnog CT aparata našim pacijentima omogućena je najpreciznija dijagnostička usluga ove vrste,  uz minimalno zračenje. Pravovremena i precizna dijagnostika uslov je za određivanje tačne dijagnoze i pravilne terapije, te je presudna u liječenju bolesnika. Radimo na stvaranju  uslova  u kojima će naši građani imati iste mogućnosti liječenja kao i u najvećim zdravstvenim centrima svijeta. Multidisciplinarni  pristup u liječenju, nabavka najsofisticiranije opreme i uvođenje novih metoda i usluga jedini je način stvaranja takvih uslova. Pokrenuli smo niz pozitivnih promjena u svim oblastima našeg djelovanja. Nećemo se zaustaviti i istrajat ćemo na provođenju pravilne reforme zdravstva u korist svih naših građana.

Sve zdravstvene ustanove trebalo bi da prate trend pozitivnih promjena koje uspješno provodimo u KCUS-u već 2,5 godine. Borba protiv korupcije, transparentnost u nabavkama i u radu, izvrsna strategija zanavljanja opreme, popravljanje uslova boravka bolesnika, ali i uslova rada uposlenika, finansijska konsolidacija i vraćenih 83 miliona KM zatečenog dugovanja KCUS-a, naša je politika rada. Nakon pustoši u apoteci i snabdijevanju, zastarjele i pokvarene dijagnostičke i terapijske opreme, finansijskog raspada, koji smo zatekli u januaru 2016. godine,  uspjeli smo kupiti najbolji linearni akcelerator, MRI, višeslojni CT, dobili najnoviji SPECT CT, nabavili sve potrebne reagencije za rad laboratorija, kupili tkivni procesor, popravili hibridnu operacionu salu, popravili uslove rada i boravka, uposlili mlade ljekare, medicinske sestre i tehničare, a svim uposlenicima popravili smo plaće. Potvrđujemo da trebamo biti uzor rada koji garantuje uspjeh zdravstvu u Bosni i Hercegovini  – kazala je prof. dr. Izetbegović. 

 

                                                                                                     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.