open-navfaktor-logo
search
Općina Foča u FBiH
U toku izgradnja kanalizacione mreže u mjestu Odžak kod Ustikoline
U Općini Foča u FBiH u toku je realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže za naselje Odžak kod Ustikoline. Inicijativa je potekla od mještana, a sredstva za sufinansiranje projekta izgradnje osigurala je lokalna zajednica.
10.12.2022. u 14:29
get url
text

- Najprije su osigurana sredstva za prvu fazu projekta Odžak-Mlin i općina je nakon potpisivanja ugovora krenula u rješavanje imovinskih odnosa, te pokrenula postupak realizacije projekta. Nakon što su okončani radovi u prvoj fazi u dužini od 500 metara, stekli su se uslovi da se 30 individualnih stambenih objekata priključe na kanalizacionu mrežu. Vrijednost projekta u ovoj fazi iznosila je oko 47.000 KM - pojasnio je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Trenutno su u toku radovi u okviru druge faze projekta kojom su obuhvaćena naseljena mjesta Tulovići, Milakovac i KPZ-Ustikolina.

- Izgradnjom kanalizacione mreže u ovoj fazi će se riješiti odvodnja fekalnih voda za dodatnih oko 40 domaćinstava. Projektom će se ujedno i zatvoriti dodatnih 40 neadekvatno odvedenih privatnih kolektora. Izgradit će se kanalizacioni vod u dužini od 780 metara, a vrijednost ove faze izgradnje iznosi oko 52.000 KM. Realizacijom ovog projekta konačno se rješava dugogodišnji problem stanovnika naseljenog mjesta Odžak, koji dosad nisu imali adekvatnu kanalizacionu mrežu što je predstavljalo veliki problem posebno tokom ljetnih i zimskih mjeseci - pojasnio je načelnik Općine Foča u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.