open-navfaktor-logo
search
Sporovi
U toku istraga kriminala: GIKIL nema Nadzorni odbor, milionski ugovori na čekanju
Stečajni upravnik Koksno hemijskog kombinata (KHK) Lukavac Hajrudin Kunalić rekao je za Faktor da su "u toku pripreme za Skupštinu dioničara GIKIL-a". Dodao je i da će Skupštinu sazvati Uprava GIKIL-a
02.12.2019. u 22:22
get url
text

Lukavački GIKIL nema Nadzorni odbor, a kako sada stvari stoje nije poznato ni kada će ga dobiti. Razlog je istraga za organizirani kriminal u ovoj kompaniji koju provodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u sklopu koje su pohapšeni skoro svi članovi Nadzornog odbora, a postoji i sudska zabrana rada ovog organa.

Stečajni upravnik Koksno hemijskog kombinata (KHK) Lukavac Hajrudin Kunalić rekao je za Faktor da su "u toku pripreme za Skupštinu dioničara GIKIL-a". Dodao je i da će Skupštinu sazvati Uprava GIKIL-a.

Sazivanje Skupštine

Međutim, u GIKIL-u za sada nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o Skupštini, a nisu mogli ni potvrditi da se "nešto sprema".

Sve ovo je pomalo iznenađujuće s obzirom da je kraj godine, GIKIL nema Nadzorni odbor, bez kojega nije moguće potpisati niti jedan veći ugovor o poslovanju, a kada je ova kompanija u pitanju iznosi su milionski.

- Uprava donosi finansijske odluke do osam posto visine kapitala kompanije, a Nadzorni odnor do 15 posto visine kapitala. Dakle iz toga je jasno da je nadležnost uprave isplata plaća, održavanje i manji izdaci, dok je Nadzorni odbor zadužen za ugovore na godinu-dvije, dakle, ono što garantira sigurnost proizvodnje - kaže predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović.

Iako je imovina GIKIL-a predmet sudskih sporova, pa utvrditi vrijednost kapitala nije baš lako, ona iznosi oko 150 miliona maraka. Kompanija ima oko 1.000 radnika, prosječna plaća je oko 1.000 maraka, što znači da je samo za neto plaće mjesečno potreban milion maraka.

- Uprava može potpisati ugovor na mjesec dva, ali to u ovom poslu nije rješenje. Ugovori na godinu-dvije u sebi imaju i zaštitne kaluzule i ne ovise o, na primjer, tržištu koksa, što je bolje i za radnike, jer nudi sigurnost. Za posljednje ekološke projekte koji su koštali oko 6,3 miliona bila je potrebna saglasnost Nadzornog odbora - kaže Imamović.

Ugovor i problemi

Inače, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

Posljednji problemi počeli su kada je Skupština GIKIL-a, na sjednici održanoj 23. septembra, imenovala četiri člana Nadzornog odbora ove kompanije. Sva četiri člana izabrao je GSHL-a Pramoda Mittala, dok su predstavnici državnog kapitala praktično ostali bez ikakvog učešća u upravljanju. GSHL je iskoristio svoju većinu u Skupštini GIKIL-a i imenovao Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića, koji su ranije bili predstavnici KHK, ali to prestali biti otvaranjem stečaja u KHK. Kao predstavnici GSHL-a pet mjesta u NO GIKIL-a popunili su Ivan Vukšić i Edin S. Hodžić, a na poziciji u NO ostala je Shristi Mittal, kćerka Pramoda Mittala. Međutim, nakon tužbe KHK u stečaju Općinski sud Tuzla donosi zaštitnu mjeru i zabranjuje provedbu odluka sa sporne Skupštine i konstituiranje i rad Nadzornog odbora.

Nedugo nakon toga uslijedila su i hapšenja u sklopu proširenja istrage protiv Pramoda Mittala, bivšeg predsjednika NO GIKIL-a. Uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi NO GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić novi član NO-a te sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović. Nakon hapšenja su pušteni na slobodu, ali je im je zabranjen rad u Nadzornom odboru. U Tužilaštvu su potvrdili da bi i Shristi Mittal bila uhapšena, ali ona se ne nalazi u BiH te nije dostupna našem pravosuđu.

Istraga protiv Mittala, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovorne osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. Kriminalna grupa je osumnjičena za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.