open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
U toku ekshumacija na Alipašinom Mostu u Sarajevu
Na području Alipašinog Mosta u Sarajevu u toku je ekshumacija posmrtnih ostataka, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
19.03.2021. u 14:07
get url
text

Na terenu je istražioc Posebnog odjela za ratne zločine, koji koordinira rad službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije. U sarajevskoj općini Novi Grad, na lokalitetu Alipašin Most, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, odnosno više koštanih posmrtnih ostataka za koje je ljekar sudbene medicine, potvrdio da asociraju na ostatke ljudskog porijekla.

Radovi su obustavljeni, a pokrenut je proces ekshumacije, kojim po nalogu tužioca, koordinira istražoc iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Na lokaciji se nalazi ljekar sudske medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a KS, koji osiguravaju lokaciju.

Prema preliminarnim iskopavanjima, radi se o posmrtnim ostacima najmanje tri tijela. Nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize. Uposlenici Tužilaštva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se provode u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.