open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje koronavirusa
U toku dezinfekcija svih džamija na području Kantona Sarajevo
U cilju suzbijanja širenja koronavirusa, radi se dezinfekcija svih džamija na području Kantona Sarajevo.
18.03.2020. u 12:30
get url
text

Denis Jaha, vlasnik firme Kristal d.o.o, koja radi dezinfekciju džamija, rekao je da su se prijavili da urade dezinfekciju džamija u cilju suzbijanja koronavirusa na području Kantona Sarajevo. 

- Radimo dezinfekciju svih džamija na području Kantona. Uradili smo oko 80 džamija, ostalo je još oko 20 - pojasnio je Jaha.

Ekipa Anadolu Agency snimila je uposlenike firme dok rade dezinfekciju Ferhadija džamije u Sarajevu. 

Federalni štab civilne zaštite donio je u utorak naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, da se obustavlja rad svim ugostiteljskim objektima (restoranima, picerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovima, čajdžinicama...). Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija (muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, kina, bazeni, spa centri, teretane...)

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje, te restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Naredba se primjenjuje od 18. marta 2020. godine u šest sati ujutru.

U Bosni i Hercegovini do sada su zabilježena 36 slučaja zaraze koronavirusom. Naime, u Banjoj Luci registrovan je 21 slučaj, u Zenici tri, u Čelincu dva, a u Mostaru, Bihaću, Srpcu, Laktašima, Modriči, Tešnju, Prnjavoru i Orašju po jedan slučaj. Dva pacijenta su se do sada izliječila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.