open-navfaktor-logo
search
Poginule 32 osobe
U TK godišnje više od 3.000 saobraćajki: Vrlo brzo na ulice izlaze "presretači"
Na cestama u Tuzlanskom kantonu uskoro će se pojaviti dva policijska automobila "presretača", kojima će osnovni cilj biti da poboljšaju nivo sigurnosti u saobraćaju. Riječ je o dva vozila "škoda karoq" sa sofisticiranom opremom, opremljena posebnim kamerama, koja automatski bilježe prekršaje i broj registracije počinitelja.
24.05.2022. u 19:29
get url
text
Vozila "presretači" MUP-a TK

Sigurnost saobraćaja već duže je vrijeme veliki problem u TK, a podaci za prošlu godinu pokazuju da su zabilježene 3.022 saobraćajne nesreće ili 252 više u odnosu na godinu ranije. Zabilježene su 32 nesreće sa smrtnim posljedicama, u kojima je poginulo isto toliko osoba.

- Osnovni uzrok nesreća su vozači, odnosno njihovo ponašanje na cesti. Neprilagođena brzina je uzrok 1.137 nesreća. U prošloj godini je podeseno 1.077 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a izdato je 106.256 prekršajnih naloga, što je više za 3,7 posto u odnosu na godinu ranije - kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Broj nesreća s povrijeđenim osobama u 2021. godini veći je za 81 ili 7,8 posto. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 15 osoba više ili 8,7 posto, a broj osoba sa lakim tjelesnim ozljedama veći je za 106 ili za 7,4 posto. Broj saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom veći je za 168 ili za 9,9 posto. U 2021. godini ukupno je stradao 171 pješak što je u odnosu na 2020. godinu više za 24 pješaka ili 16,3 posto.

Unutrašnjost "presretača"

- Zabrinjavajuća je činjenica da je 3.098 prekršaja učinjeno pod utjecajem alkohola. Kod 804 vozača nivo alkohola u krvi je iznosio više od 1,5 te su morali biti odvedeni u policijske prostorije do otrežnjenja - rekao je Fejzić.

Osim vozača na veliki broj saobraćajnih nesreća utjecaj imaju karakteristike naših cesta, ali i broj vozila, koji gotovo dvostruko premašuje kapacitet puteva u TK.

- Problem je saobraćajna infrastruktura koja je projektirana na maksimalno 60-70 hiljada vozila, a mi imamo u ovom momentu 140 hiljada registriranih vozila u TK. Svjedoci smo i stanja tih puteva - kaže Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

On je dodao da će "presretači" vrlo brzo na cestu, da se se nada da će poboljšati nivo sigurnosti.

- Tokom nabavke "presretača" ili vozila za praćenje i kontrolu javnog saobraćaja, konsultirali smo se s policijskim agencijama koje ih već imaju, i sasvim smo sigurni da će oni doprinijeti sigurnosti saobraćaja. Zbog tehničkih karakteristika tih vozila će dokumentovanje i sankcioniranje neodgovornih vozača bit će puno lakše. Ta će vozila patrolirati na prostoru cijelog kantona i na svim putnim pravcima gdje se ukaže potreba - naveo je Fejzić.

Policajci trenutno prolaze obuku za "presretače", a Uprava policija MUP-a TK dobit će i posebnu Jedinicu za saobraćaj, čiji će osnovni posao biti kontrola saobraćaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.