open-navfaktor-logo
search
Hospitalizirane 64 osobe
U TK 688 aktivnih slučajeva koronavirusa: Neće biti novih restriktivnih mjera
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona neće donositi nove naredbe u vezi koronavirusa, samo će na telefonskoj sjednici, planiranoj u toku ove sedmice, prenijeti na nivo kantona naredbu i preporuke Kriznog štaba FBiH, potvrdila je za Faktor ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
13.07.2020. u 14:39
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom s nivoa FBiH dozvoljeno je uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu

- Na telefonskoj sjednici predložit ću preporuku da se okupljanje u zatvorenim javnim prostorima ograniči na 50 osoba. Osim toge neće biti novih naredbi koje podrazumijevaju bilo kakve restrikcije - kaže ministrica Čolić.

Podsjećamo, Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Građanima je preporučeno da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.

- Imam informaciju da 10-ak pacijenata, oporavljenih od COVID-19, treba biiti otpušteno s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog klničkog centra (UKC) Tuzla, što će dodatno osloboditi bolničke kapacitete. Ukoliko budemo imali značaj porast hospitaliziranih u narednom periodu, imamo alternativu za smještaj srednje teških slučajeva u Opću bolnicu "dr. Mustafa Beganović" Gračanica - kaže ministrica.

Tokom vikenda u Tuzlanskom kantonu zabilježene su zabrinjavajuće brojke kada su u pitanju pozitivni na koronavirus, s obzirom da ih je za dva dana registirano čak 119. U posljednja 24 sata od 229 testova urađenih u Zavodu za mikrobilogiju UKC-a Tuzla pozitivno njih 28. Time je broj aktivnih slučajeva koronavirusa u TK porastao na 688, dok su hospitalizirane 64 osobe od kojih je jedna na respiratoru.

U posljednja 24 sata na području TK preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus. U COVID bolici UKC-a preminuli su 56-godišnja žena i 60-godišnji muškarac iz Živinica, oboje s brojnim komorbiditetima. U Respiratornom centru UKC-a preminuo je 83-godišnjak iz Banovića, koji je također imao veći broj oboljenja. U Općoj bolnici Gračanica preminuo je stariji muškarac s područja ove općine, a također je pored pozitivnog nalaza na koronavirus, imao i druga oboljenja.

Od 28 novih pozitivnih devet je iz Lukavca, sedam iz Banovića, po četvero iz Tuzle i Živinica, dvoje iz Kladnja i po jedno iz Gračanice i Sapne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.