open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
U testnoj fazi sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE Tuzla za daljinsko grijanje
Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 Termoelektrane "Tuzla" za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca, od prije dva dana je u testnoj fazi.
27.04.2023. u 10:18
get url
text

Realizacijom ovog projekta stvorene su pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u gradovima Tuzla i Lukavac i priključenje toplifikacijske mreže grada Živinice na TE "Tuzla".

U tu svrhu, tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija turbine i izgrađen toplifikacijski parovod između turbine Bloka 6 i toplinske stanice Bloka 4. Nakon testne faze, slijedi probni rad čime će se izvršiti konačna provjera cjelokupnog sistema.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 miliona KM i nakon revitalizacije kotla Bloka 6, koja će se realizirati u tekućoj godini, Blok 6 TE "Tuzla" će biti osposobljen za sigurnu eksploataciju u narednih 15 godina.

Projekat je realizovan s proizvođačem turbine GE Poljska i domaćim firmama, a izgrađeni sistem za proizvodnju toplinske energije je znatno efikasniji u odnosu na postojeće sisteme na blokovima 3 i 4 TE "Tuzla".

Pored navedenih projekata, neophodno je da TE "Tuzla" na Bloku 6 izgradi sistem za odsumporavanje dimnih plinova (ODP) čime će ispuniti obaveze u skladu s NERP-om (Nacionalni plan za smanjenje emisija ) i Blok 6 dovesti u stanje poboljšane energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti, u skladu s evropskim direktivama iz oblasti zaštite okoliša, saopćila je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.