open-navfaktor-logo
search
Investicije
U Tešnju proizvedena prva cipela iz "brizganog programa": Posao za novih 85 radnika
U Tešnju je jučer proizvedena prva cipela iz tzv. brizganog programa.
02.10.2020. u 10:21
get url
text

Kako je kazao načelnik Tešnja Suad Huskić ovo je prva ovako proizvedena cipela u BiH, jer se do sada u BiH i Tešnju prozvodio samo tzv. lijepljeni program.

- Ovo je rezultat dvanaestogodišnjeg rada i razvoja Alpina Bromy, posebno nove investicije u opremu vrijednosti od oko 5 miliona KM. Nova i moderna mašina i oprema iz Njemačke omogućuje proizvodnju sportske, alpinističke i druge obuće visokog kvaliteta. Konačna odluka i povjerenje za dalje investiranje donesena je u Alpina Slovenija, te im treba čestitati i zahvaliti na iskazanom povjerenju u Tešanj i Bosnu i Hercegovinu. Uz ovu investiciju zadržava se postojećih oko 350 radnih mjesta, te omogućava planirano novo zapošljavanje oko 85 radnika do kraja godine – naveo je Huskić.

Dnevno je planirana proizvodnja oko 2.500 pari gotovih cipela, ili godišnje preko 400.000 pari.

- Oko 250.000 Nijemaca kupi obuću proizvedenu u Tešnju, pod oznakom "MADE IN BIH". Investicije i u vremenu svjetske ekonomske krize ohrabruju, jer imamo povjerenje domaćih i stranih investitora, jer će uz investicije biti zadržana postojeća radna mjesta i ako Bog da otvorena i nova radna mjesta. Tokom septembra sam posjetio tri takve investicije u Tešnju (Mann+Hummel BA, Inženjering i Alpina Bromy) – istakao je Huskić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.