open-navfaktor-logo
search
Grupa građana
U Teočaku pokrenuta peticija: Ne žele provokacije i plivanje za krst u jezeru Sniježnica
Neformalna grupa građana u Teočaku je organizirala potpisivanje peticije protiv održavanja manifestacije plivanja za časni krst na jezeru Sniježnica. Peticija će biti predata Općini Teočak i MUP-u Tuzlanskog kantona.
12.01.2022. u 16:29
get url
text
Sniježnica: Plivanje za krst održano prošle godine

Prošle godine, na praznik Bogojavljanja, grupa mladića uz podršku Crkvene općine i Mjesne zajednice Priboj, organizirala je plivanje za časni krst u vodama sniježničkog jezera, što je pratila nacionalistička muzika, simboli i povici.

- Cilj peticije je da se ne održi skup na jezeru Sniježnica, pod imenom časni krst. Prošle godine je razvučena zastava od 33 metra, trobojka, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, pjevali su pjesme koje simbolizuju stradanje. Također, ne želimo da nam se ponove situacije iz gradova Bosne i Hercegovine koje su obilježile pravoslavni Božić – izjavio je Amel Hasanović, vijećnik u Općinskog vijeća Teočak i jedan od organizatora potpisivanja peticije.

Podsjećamo, 14. jula 1992. godine strijeljano je 68 civila s područja Teočaka, a među njima su otac i dvojica amidža Amela Hasanovića.

Grupa mladih iz Teočaka smatra da nije vrijeme za dopuštanje da se zloupotrebom vjere širi mržnja i nacionalizam, zbog toga žele da reagiraju nadležni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.