Referendumom je donesena još jedna zabrana muslimanima, koji čine tek 5 posto švicarskog stanovništva čija je ukupna populacija 8,6 miliona.

U zemlji s 5,5 miliona stanovnika s pravom glasa, na referendum je izašlo nešto više od dva miliona građana.

Ono što je svakako interesantno jeste da je u Švicarskoj, u vremenu kada je obavezno nošenje maske na javnim mjestima zbog epidemije koronavirusa (COVID-19), muslimanima referendumom zabranjeno nošenje nikaba ili burke.

Inicijativu za zabranu burke i nikaba pokrenula je grupa pod nazivom "Egerkinger Komitee", koja uključuje članove krajnje desne Švicarske narodne stranke (SVP).

Švicarsko savezno vijeće i parlament savjetovali su biračima da odbiju inicijativu. Nakon prebrojanih glasova ustanovljeno je da je 52 posto glasača bilo za, dok je 48 posto bilo protiv ove incijative.

Vlada se otvoreno usprotivila inicijativi s obrazloženjem da je broj osoba koje nose burku (nikab) u cijeloj zemlji veoma mali i da bi zabrana štetila turizmu.

Prema studiji Univerziteta u Lucernu, u Švicarskoj nema osoba koje koriste burke, dok svega 30 osoba nosi nikab.

Većinu muslimana u zemlji čine Turci, Bošnjaci i Kosovari. U Ženevi, drugom po veličini gradu, živi veći broj Arapa. Švicarska je veoma često odredište arapskih turista iz bogatih zaljevskih zemalja.

Na referendumu održanom u zemlji 2009. godine, 57,5 ​​posto ljudi glasalo je protiv gradnje minareta.