open-navfaktor-logo
search
Bh, dijaspora
U švedskom gradu Borasu podignuto spomen obilježje "Cvijet Srebrenice"
Bošnjaci u Švedskoj u džamijskom haremu u gradu Borasu, u kojem živi veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovne, podigli su spomen obilježje "Cvijet Srebrenice" kako bi očuvali sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici.
19.11.2022. u 12:06
get url
text
Boras, Spomen obilježje Cijet Srebrenice

Spomen obilježje "Cvijet Srebrenice" je postavljen na platou ispred ulaza u džamiju u Borasu.

- Postavili smo "Cvijet Srebrenice" kako opomenu i podsjetnik da prenosimo, našu djecu da podučavamo i od zaborava čuvamo istinu o genocidu koji je počinjen nad našim narodom. Ideja je došla prije nekoliko godina od našeg Admira Buljubašića koji je porijeklom iz Srebrenice i koji je preživio put smrti - rekli su iz Islamske zajednice Bošnjaka Boras za AA, naglasivši:

- Sjećajući se Srebrenice kao i ostalih mjesta stradanja našeg naroda, ne želimo da se takav zločin nigdje i nikome ne ponovi.

Džemat Boras, jedan od 26 džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, formiran je 1994. godine. Od osnivanja pa do danas, džemat je ostvarivao velike rezultate na polju edukacije djece, omladine i odraslih te provodio vjerski život na tom području.

Radovi na džamiji u Borasu su završeni u oktobru 2018. godine, a svečano otvorenje je bilo 13. aprila 2019. godine.

Prema informacijama sa stranice ambasade BiH u Štokholmu, u Švedskoj živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj skandinavskoj zemlji. U ovu brojku su uključeni i potomci bosanskohercegovačkih iseljenika rođeni u Švedskoj, odnosno druga i treća generacija izbjeglica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.