open-navfaktor-logo
search
Traže oslobađanje
U Švedskoj protest podrške Julianu Assangeu
U Stockholmu u Švedskoj održan je protest pristalica osnivača Wikileaksa Juliana Assangea koji su tražili njegovo oslobađanje iz zatvora.
22.08.2021. u 15:12
get url
text

Odbor za podršku Julianu Assangeu zatražio je njegovo oslobađanje iz londonskog zatvora Belmarsh u kojem je zatvoren od 2019. godine.

Protest podrške održan je na trgu Segeltorg, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda za Assangea", "Assange je hrabar, Snowden je superheroj", "Novinarstvo nije zločin".

Ukazali su i na narušeno zdravstveno stanje Assangea i pozvali svijet da ih podrže u njihovim naporima da osnivač Wikileaksa bude oslobođen.

SAD optužuju Assangea za špijunažu nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, e-mailova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Afganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine.

Assangea SAD optužuju za špijunažu i traže njegovo izručenje.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Vestminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 sedmica zatvora.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.