open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U subotu dženaza Suadu Ćupini
Učestvovao je u oslobađanju i odbrani Mostara, a u karateu je postigao gotovo sve što se može
19.10.2018. u 12:34
get url
text

Dženaza Suadu Ćupini, nosiocu Zlatnog ljiljana i selektoru karate reprezentacije BiH, obavit će se u subotu, 20. oktobra u 13:30 sati ( iza podne namaza ) na mezarju ispred Alipašine džamije u Sarajevu.

Ćupina je preminuo jučer u 67. godini.

Rođen je 11. 11. 1951. u Mostaru, gdje je završio osnovnu i sednju školu, kao i Ekonomski fakultet. Bio je u PL općine Mostar od 30. aprila 1991. godine.

Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio 8. aprila 1992. godine. Obavljao je dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao je u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka "Zlatni ljiljan", saopćeno je iz Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

Suad Ćupina je bio i trener u Karate klubu Bosna, a njegovi karatisti nosioci su brojnih medalja sa evropskih i svjetskih prvenstvava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Suad Ćupina je u karateu postigao gotovo sve što se može, od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičar i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta. Ćupina je 3. septembra 2010. ponio zvanje doktora nauka iz oblasti sporta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.