open-navfaktor-logo
search
Njemačka
U Stuttgartu održani susreti bosanskih škola
Programom oduševila djeca iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, Mila Halavać iz Mannheima, "Mladi biseri" iz Stuttgarta, te književnice i književnici Mina Imširović, Aida Đulić, Mejrema Velić i Husein Huska Ismailović
09.07.2019. u 11:02
get url
text

U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih škola (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Stuttgartu su, u nedjelju održani tradicionalni susreti dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj koji se održavaju povodom završetka školske godine.

Ovogodišnji susreti održani su pod motom i nazivom, "Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!", a njihova poruka je: "Moralna obaveza svih nas u dijaspori je sačuvati svoj maternji jezik i identitet i veze sa domovinom".

Manifestacija u Stuttgartu počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, sjećanjem i odavanjem počasti za stradale u genocidu u Srebrenici i sve nevino ubijene u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, u toku agresije na našu domovinu. Uslijedila je kratka videoprezentacija sedmogodišnjeg rada Saveza i bosanskih škola u SR Njemačkoj, a nakon toga trosatni program koji su izvela djeca, polaznici bosanskih škola iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, najmlađi članovi i članice KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, istaknute književnice i književnici BiH u dijaspori, Mina Imširović iz Augsburga, Aida Đulić iz Rottenburga, Husein Huska Ismailović iz Minhena i Mejrema Velić iz Beča. Bila je to prava trosatna dječija oda domovini u Stuttgartu, a poseban dojam na sve prisutne ostavila je gošća iz Mannheima, sve popularnija mlada glumica Mila Halavać. Izvedbom poeme "Što te nema" i monologom "On meni nema Bosne", Josipa Pejakovića, kod mnogih je izazvala sjetu i suze, a nagrađena je burnim aplauzom svih prisutnih.

Osim predstavnika bosanskih dopunskih škola, od kojih su neki prešli i više od 700 kilometara da bi došli u Stuttgart, poput učenika i nastavnika iz Hamburga, manifestaciji u Stuttgartu prisustvovali su, i: generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, konzul Mirza Husić, predsjednik Mešihata IZ BiH u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, zamjenik ministra za dijasporu Kosova Ćerim Bajrami, član GO SSD BiH iz Njemačke Nedžad Solunović, dr. Pinsel (Michael Sieger), istaknuti slikar i učitelj slikarske akademije u Stuttgartu, dr. Azra Hudelmeier, akademski slikar Samir Dervišević, predsjednik KUD-a "Mladi biseri" Sead Selmanović i mnogi drugi.

Poseban dio programa na manifestaciji u Stuttgartu bio je dodjela svjedočanstava polaznicima dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku u Baden-Wirtembergu i proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika u 2019. godini. Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika stiglo je više od 270 radova iz cijelog svijeta.

Prvo mjesto osvojili su i najboljim likovnim uradcima proglašeni radovi: Adele Trnjanin iz Senerborga (Danska), Esme Salkić iz Mannheima (Njemačka) i Adnana Đulića iz Rottenburga (Njemačka). Drugo mjesto osvojili su: Ishak Agić, (Njemačka), Edin Nedžibović iz Sindelfingena i Zinedin Šaćirović iz Novog Pazara (Srbija), a treće: Jasmina Mujčinović, Emina i Lamija Biber (Njemačka) i Melisa Jusić, Jezerski (Bosna i Hercegovina).

Specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima Enise Festić iz Danske, Arianu Hidiću iz Minhena i zajedničkom radu polaznika bosanske škole iz Rottenburga, a pohvale radovima polaznika bosanskih škola iz Hamburga, Minhena, Stuttgarta, Augsburga i Ulma.

{$galerijaFotografija}

Prvo mjesto kod literarnih radova učenika osvojila je Edina Kahrimanović iz Rottenburga, za pjesmu "Moja domovina", drugo Mahir Čustović iz Augsburga i Hanah Serdarević iz Graca (Austrija), a treće Fatih Ademović, prvi razred O.Š. Nur, Novi Pazar, za sastav "Priča mog zavičaja". Specijalnu nagradu kod literarnih radova osvojila je Aleksandra Mrakić, učenica 1. razreda Srednje stručne i tehničke škole u Bosanskoj Gradišci (BiH) za pjesmu "Ode nam mladost", saopćili su organizatori.

Zahvalnice i poklone najboljim autorima likovnih i literarnih radova učenika uručili su predstavnici GK BiH u Stuttgartu, predstavnici Saveza i gosti. Voditeljice programa bile su Nataša Mrkić i Svjetlana Nikolić.

U Stuttgartu održani susreti bosanskih škola
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.