open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Amerika
U Stjenovitim planinama pronađeno skriveno blago vrijedno više od milion dolara
Škrinja sa blagom puna zlata, dragulja i drugih dragocjenosti u vrijednosti više od milion dolara pronađena je u Stjenovitim planinama na zapadu Sjeverne Amerike.
08.06.2020. u 18:16
get url
text

Sakupljač antikviteta i osamdesetdevetogodišnji milioner iz Novog Meksika Forrest Fenn sakrio je bronzanu škrinju u divljini prije više od deset godina i proglasio početak javnog lova na blago.

Stotine hiljada ljudi tražilo je blago, a mnogi su dali otkaz na poslu i iskoristili životnu ušteđevinu kako bi ga pronašli. Tokom potrage poginulo je najmanje četvoro ljudi, piše BBC.

Fenn je izjavio da je škrinju pronašao muškarac iz istočnog dijela SAD.

- Bila je pod vedrim nebom u području bujne šumske vegetacije Stjenovitih planina i nije pomjerena sa mjesta gdje je sakrivena prije više od deset godina - rekao je milioner.

Dodao je da ne poznaje čovjeka koji je pronašao blago, ali da je njegova pjesma pod nazivom "Uzbuđenje potjere", koju je objavio u autobiografiji 2010. godine, vodila pronalazača do tačnog mjesta gdje je sakrivena bronzana škrinja.

Fenn je za jedan lokalni list izjavio da pronalazač nije želio da se objavi njegovo ime, ali da je potvrdio otkriće tako što je poslao fotografiju.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.