open-navfaktor-logo
search
Grad je slavio
U staklenim teglama trošne kuće pronašli novac i zlatne poluge
Općina Morez, koja se nalazi u francuskom departmanu Juri u istočnoj Francuskoj nedavno je kupila staru kuću za 130.000 eura, a na iznenađenje i veliko zadovoljstvo svih stanovnika u njoj je u odbačenim staklenkama za kisele krastavce pronađeno hiljade zlatnika i pet zlatnih poluga čija je vrijednost procijenjena na 500.000 eura, piše francuski list Le Parisien.
02.11.2020. u 10:14
get url
text
Zlatne poluge
Zlatne poluge

Objava gradonačelnika Moreza, Laurenta Petita o pronalasku blaga, na posljednjem je sastanku članova općinskog vijeća izazvala opće veselje, jer se budžet toga gradića s 5.000 stanovnika odsad povećava za 500.000 eura.

Grad je nedavno kupio veliku staru kuću u središtu grada za 130.000 eura od vlasnika, kaneći je obnoviti. Planirali su obnoviti kuću te otvoriti dvije trgovine u prizemlju i adaptirati gornje katove u stanove. No nitko od zaposlenika općine nije ni slutio da kuća vrijedi puno više.

Martine Riallan, jedna od članica općine ispričala je da je kupljena nekretnina bila u vrlo lošem stanju. Dodaje da je usto bila prepuna svakojakih predmeta, od kutija punih starih čarapa do gomile iskorištenih plastičnih kutija za pakovanje margarina.

- Raštrkali smo se po spratovima i krenuli u raščišćavanje. Mene je dopao drugi sprat. Nakon što sam ispraznila dvadesetak velikih vreća, naletjela sam na plastičnu vreću punu starih staklenki za kisele krastavce i odbačenih praznih limenki kahve. Shvatila sam da su pune kovanica, no nije mi palo na pamet da je riječ o vrijednim starim novčićima. Tek kad sam ugledala zlatne poluge, srce mi je počelo ubrzano lupati - kazala je Riallan i dodala:

- Kad smo otkriveno blago predali na procjenu, stručnjaci su nam rekli da vrijedi oko 500.000 eura. Poluge i novčiće desetljećima su čuvali članovi porodice Jobez, zapravo stare porodice gradskih urara, a u njoj su dugo živjeli njeni posljednji potomci, četvero braće i sestara, svi samci.

Kružile su glasine o tome da se u kući nalazi skriveno blago, no malo je ko u to vjerovao. Nakon smrti posljednje članice obitelji Jobez, nasljednici kuće, daleki rođaci porodice odlučili su je prodati zajedno s namještajem i svim predmetima. Općina ju je kupila za 130.000 eura, no višestruko je profitirala jer su po zakonu kupci nekretnine vlasnici svega što u njoj zateknu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.