open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
U srijedu odluka o spomeniku na Kazanima, Naša stranka će ostati pri svom prijedlogu
Gradsko vijeće Grada Sarajeva će u srijedu, 27. oktobra, održati sjednicu na kojoj će biti donesena odluka o podizanju spomen-obilježja na Kazanima.    
25.10.2021. u 13:20
get url
text

Objavljen je i idejni projekat za ovo spomen-obilježje na kojem bi trebalo pisati: "Zauvijek ćemo se s tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih građana", te će biti ispisana imena ubijenih civila.

Iz Naše stranke nezadovoljni su prijedogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećenom ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima.

VEZANI TEKST - Zulfikarpašić i Deljković: Na Kazanima ne može pisati da je zločin počinila cijela herojska brigada i armija koja je branila Sarajevo
 

Naša stranka kao konačni prijedlog teksta na spomeniku predlaže:

"Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade"

Vijećnik iz Kluba Naše stranke Nihad Uk potvrdio je za Faktor da Naša stranka neće povući amandman, te će tražiti izjašnjavanje Gradskog vijeća.

- Spomen-obilježje bit će smješteno na području MZ Mahmutovac, lokalitet Kazani u općini Stari Grad. Nosiva konstrukcija objekta se sastoji od dvije granitne ploče d=12 cm i to Granit - Jablanica sa završnom obradom brušenje. Horizontalna granitna ploča se postavlja na betonski temelj, a vertikalna – kosa ploča se djelimično naslanja na horizontalnu ploču i na betonski jastuk koji je podupire sa zadnje strane. Veza betona i granitne ploče bit će ostvarena sa čeličnim ankerima, koji će se postavljati prilikom montaže kamene ploče na betonsku podlogu. Horizontalna i vertikalna granitna ploča će se povezati inox zavrtnjlma, koji će se obložiti cementnim malterom radi zaštite - navodi se u obrazloženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.