open-navfaktor-logo
search
Tijela nisu pronađena
U Srebreniku uhapšen Milan Šimić: Civilima naplatio prebacivanje u Pelagićevo, pobijeni tokom transporta
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e locirali su i na području Srebrenika uhapsili osumnjičenog Milana Šimića, zvanog Robi (1975) iz Gradačca.
19.12.2022. u 15:43
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 107. Viteške motorizovane brigade struktura HVO-a i ARBIH na području Gradačca i Srebrenika, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tokom 1994. godine, stupio u kontakt i obratio se osobama srpske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koji su osjećali strah za svoje živote i egzistenciju, kao osobe srpske nacionalnosti na području pod kontrolom ARBiH, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac, a troje civila bilo je starije od 60 godina, te im lažno ponudio da će ih sa pripadnicima ARBiH za novčanu naknadu od po 1.000 DEM, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom VRS-a.

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba, samo posmrtni ostaci jednog civila, bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko Distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena.

- Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U zakonskom roku pripadnici SIPA-e će dovesti osumnjičenog postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.