Četvrtak, 04.06.2020.

Borba protiv virusa

U Srebreniku dizajniran tunel za dezinfekciju

Nakon što su prethodnih dana u jeku borbe protiv koronavirusa instalirani tuneli za dezinfekciju odjeće građana u nekim gradovima u svijetu i Srebrenik je dobio svoj prvi takav uređaj.

Načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović je na društvenim mrežama objavio kako je i ovaj bh. grad poduzeo opsežne mjere u okviru borbe protiv koronavirusa, a jedna od njih je i tunel za dezinfekciju.

- Novi konkretan primjer odgovornosti, rada i djelovanja. Poštovani sugrađani od ideje do realizacije ovog projekta - tunela za dezinfekciju proteklo je samo sedam sati. Riječ je o domaćoj pameti koja je realizovala projekat i napravila proizvod namijenjen dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti. Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje - kazao je Omerović.

Istakao je kako je prvi tunel za dezinfekciju već pušten u rad.

- Danas smo imali priliku pustiti u probni rad prvi tunel za dezinfekciju koji će biti stavljen na raspolaganje JZU Dom zdravlja Srebrenik. Predmetni tunel omogućiti će djelotvornu dezinfekciju svih lica koja budu u potrebi pristupiti ovoj instituciji. Nakon instaliranja ovih tunela i na drugim mjestima omogućiti će se dezinfekcija mnogo većeg broja građana. Na osnovu prioriteta preostale tunele ćemo locirati na najbitnijim i najfrekventnijim pozicijama u gradu. Pored velikog broja problema uspjeli smo obezbijediti odgovorajuće certificirano sredstvo za ovaj vid dezinfekcije koje će do večernjih sati biti dopremljeno u Gradski štab civilne zaštite Srebrenik - kazao je Omerović.

Na kraju je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji ovog važnog projekta.


- Koristim priliku da se neizmjerno zahvalim firmi Herceg d.o.o. iz Srebrenika, a posebno suvlasniku Mustafi Hercegu koji je svojim ličnim radom i angažmanom doprinio realizaciji ovog projekta. Također veliku zahvalnost upućujem i odgovornim licima firme Systemic d.o.o. u smislu pružanja svakog vida podrške i pomoći. Zahvalni smo i Udruženju privrednika Srebrenik na čelu sa Suljom Hercegom koji su finansijski potpomogli realizaciju ovog projekta. Poštovani sugrađani zajedno jedni uz druge idemo dalje u poduzimanje konkretnih i efikasnih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa - rekao je Omerović koji je ujedno i komandant štaba civilne zaštite Srebrenik.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh