open-navfaktor-logo
search
Šetnja za mir
U Srebrenici obilježen Međunarodni dan mira
U šetnji su učestvovali građani tog grada, djeca iz škole i vrtića, predstavnici lokalne vlasti, kao i holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Reinout Vos.
21.09.2018. u 12:34
get url
text
U Srebrenici obilježen Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira obilježen je u Srebrenici mirovnom šetnjom u kojoj su učestvovali građani tog grada, djeca iz škole i vrtića, predstavnici lokalne vlasti, kao i holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Reinout Vos.

- Ovdje smo da obilježimo Međunarodni dan mira. Ovaj događaj se odvija pod sloganom "Generacije za mir" što ima određenu simboliku. Srebrenica je pravo mjesto iz kojeg se treba poslati poruka mira - rekao je ambasador Vos.

Mirovnu šetnju su organizovali holandska organizacija PAX i Udruženje "Sara Srebrenica".

- Drago mi je da smo omasovili ovu priiču. Šetnja za mir i poruka mira iz Srebrenice je izuzetno značajna. Iz Srebrenice šaljemo jednu toplu priču, s lijepom porukom i našim opredjeljenjem za mir – rekla je predsjednica udruženja "Sara – Srebrenica" Valentina Gagić-Lazić.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra svake godine. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.