open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti: Bosna i Hercegovina je naša domovina koju moramo čuvati
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
01.03.2022. u 12:35
get url
text

Učenjem Fatihe, kao i ranijih godina, odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju.

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici opštine Srebrenica, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz Potočara i djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, kao i mnogobrojni građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana nezavisnosti.

- Bosna i Hercegovina je naša domovina koju moramo čuvati. Prije 30 godina obnovljena je nezavisnost Bosne i Hercegovine. Međutim, borba za ono referendumsko pitanje još uvijek traje. Još uvijek imamo retrogradne politike koje vuku zemlju unazad. Moramo nastaviti boriti se za bolju Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana - poručio je Fejzić.

Prisutnima u Memorijalnom centru Srebrenica obratio se predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović koji je podsjetio prisutne na značaj 1. marta.

- Izuzetno je važno da iz Memorijalnog centra Srebrenica da šaljemo poruke u povodu Dana nezavisnosti. Posebno je bitno da je danas ovdje došao veliki broj mladih ljudi. Mi u Memorijalnom centru radimo veliki posao na čuvanju sjećanja na genocid. Tako ćemo i nastaviti - rekao je Hafizović.

Nakon obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari prigodnim programom i defileom djece i građana Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine će biti obilježen i u gradu Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.