open-navfaktor-logo
search
Odbijene žalbe
U Srbiji potvrđena optužnica protiv četverice oficira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Mediji u Srbiji javljaju kako je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rješenje beogradskog Višeg suda kojim je potvrđena optužnica srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine protiv četverice oficira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za "ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine".
20.08.2022. u 14:20
get url
text

Politika piše kako bi suđenje uskoro trebalo početi.

Kako list navodi, Apelaconi sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništa.

Predloženo suđenje u odsustvu

Odjel za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu donio je 11. augusta ove godine rješenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branilaca protiv prvostepenog, odnosno rješenja kojim je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

- Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, podigne na nivo opravdane sumnje koja je neophodni uvjet za podizanje optužnice - rekla je glasnogovornica Apelcionog suda Mirjana Piljić.

Četiri hrvatska pilota optužena su da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje dvije kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog. U tim je napadima, prema optužnici poginulo 13 identificiranih žrtava, te 24 ranjenih.

Tužilaštvoo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu.

Povodom ovih informacija saopćenjem za javnost oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Srbija pokušava preuzeti ulogu MKSJ-a

Kako navode, od nadležnih tijela u Srbiji oni nisu zaprimili službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četverice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje srbijanska strana navodno tereti za počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog ministarstva.

- Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija. Okrivljenici kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske - navelli su u saopćenju.

Time su, kako dodaju iz Ministarstva, evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u krivičnom postupku jamči Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći.

- Republika Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država, bez ikakvih ograničenja koja su sastavni dio međunarodnog prava.Takav stav protivan je vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu. Ujedno, takav pristup prepreka je rješavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne saradnje, već i u pogledu rješavanja pitanja nestalih osoba.

"Legitimna vojna operacija"

Podsjećamo, u pravomoćnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno je da vojno-redarstvena operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija pod hrvatski državni suverenitet - navode.

Sistem pravosudne saradnje, dodaje se, mora se temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi, a ne da iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju.

- Republika Hrvatska, stoga, očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava. Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Republike Hrvatske vodit će računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srbijanska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke - saopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.