Gotovo da nema većeg mjesta u Srbiji u kome nije ispisan grafit u slavu Ratka Mladića, kojeg je nedavno Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini, prenosi Danas.rs.

Bački bilbord je samo najnoviji primjer veličanja Mladića, u čiju je slavu nedavno osvanuo i veliki mural u centru Beograda.

Načelnik Općinske uprave u Baču Špiro Šorgić rekao je da se radi o bilbordu koji je u privatnom vlasništvu.

On će, kazao je, provjeriti da li je njegovo postavljanje u skladu sa zakonom i ukoliko se utvrdi da nije, onda će reagovati i naložiti njegovo uklanjanje.

– U Srbiji ne postoji zakon koji veličanje ratnih zločinaca podvodi kao krivično delo, ali bi to moglo da se kvalifikuje kao prekršaj za izazivanje rasne i etničke mržnje i netrpeljivosti - kaže profesorica Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

Vesna Rakić Vodinelić ističe da je „izazivanje mržnje i netrpeljivosti postalo uobičajena pojava, a da državni organi ne reaguju da to spriječe, jer za Aleksandra Vučića glasaju baš takvi kojima se Ratko Mladić sviđa“.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov također smatra da ne bi smjelo da se toleriše veličanje ratnih zločinaca.

– Ako nisu dozvolili postavljanje transparenta tokom Exita na Varadinskom mostu protiv Vučića, kako se smije dozvoliti da stoji bilbord ratnog zločinca i da niko ne reaguje. To je odraz opće atmosfere u državi gde je šef države ranije lijepio naljepnice „Bulevar Ratka Mladića“, znači da on to i sada podržava - smatra Popov.