open-navfaktor-logo
search
Službeni podaci
U Srbiji novozaraženih 392, preminulo 10, na respiratorima 184 pacijenta
Srbija od 30. juna svakodnevno bilježi više od 250 novozaraženih koronavirusom, a u posljednjih deset dana od 10 do 18 umrlih na dnevnom nivou, pokazuju službeni podaci Ministarstva zdravstva objavljeni danas.
17.07.2020. u 18:07
get url
text

Prema posljednjim podacima, od četvrtka popodne do petka u 15 sati u Srbiji je od posljedica infekcije COVID-19 preminulo 10 oboljelih, a registrirana su još 392 novozaražena među 9.910 testiranih, rekao je ministar zdravstva, Zlatibor Lončar, na press konferenciji Kriznog štaba.

Na bolničkom liječenju je 4.716 oboljelih, a na respiratorima su 184 pacijenta.

Od početka epidemije 6. marta, kada je u Srbiji službeno prijavljen nulti pacijent zaražen koronavirusom, do 17. jula testirano je ukupno 534.488 ljudi, što je, prema tvrdnjama ministra Lončara, "više nego kada se zbroje svi testirani u regiji".

Srbija je, s današnje 392 potvrđene zaraze u posljednja 24 sata, premašila 20.000 slučajeva COVID-19, a uz ukupno 452 smrtna slučaja ima postotak umrlih od 2,25 posto.
Načelnik Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, Goran Stevanović, naveo je da "oko pet posto od ukupnog broja oboljelih zahtijeva respiratornu podršku".

Podaci, prema Stevanovićevim riječima, pokazuju kako u Srbiji muškarci obolijevaju češće i sa težom kliničkom slikom, te da je među oboljelima odnos 60 posto muškaraca prema 40 posto žena.

Na pitanje, mogu li sa sigurnošću reći da se neko od novozaraženih, kako je to ranije kazala premijerka Ana Brnabić, inficirao na protivvladinim protestima koji traju već 10 dana, Lončar je rekao kako “već ima ljudi” koji u anketama kažu da su bili na protestu ili da im je na demonstracijama bio neko od članova porodice.

Premijerka Brnabić je, kazujući službene podatke, u četvrtak povezala povećan broj novozaraženih sa protestima protiv političke i epidemiološke situacije u zemlji, koji u Beogradu i nekoliko gradova traju već 10 dana, prenosi Hina.

- Sada se izvan svake sumnje vide posljedice protesta i masovna okupljanja dolaze na naplatu - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u četvrtak, saopćavajući da je tog dana do 15 sati u Srbiji umrlo 13 oboljelih od COVID-19, te da su potvrđena 383 nova slučaja.

Na teritoriju cijele Srbije od petka su na snazi nove vladine mjere, donesene na preporuku Kriznog štaba, po kojima je zabranjeno okupljanje na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od 10 ljudi, uz obvezu nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima u zatvorenom prostoru.

Tokom boravka na javnim mjestima mora postojati udaljenost od najmanje metar i po.

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mjestima na otvorenom prostoru, a nošenje maski obavezno je na svim javnim mjestima na kojima nije moguće osigurati udaljenost od najmanje metar i po, poput redova ispred prodavnica, apoteka ili na stajalištima javnog prijevoza.

Ranijim mjerama skraćeno je radno vrijeme trgovačkih centara, dućana, restorana i klubova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.