Nakon sastanka sa predstavnicima nadležnih zdravstvenih institucija, on je naveo da ne samo da nema smrtnih slučajeva od koronavirusa, već nema ni pozitivnih na ovaj virus.

- Koronavirus u Srbiji u ovom trenutku ne postoji - rekao je on.

Kako je objasnio, danas su na sastanku dogovorene kompetentne mjere prevencije, kao i hitne reakcije svih nadležnih organa u slučaju pojave koronavirusa.

- Predvidjeli smo sve do najsitnijih detalja - kazao je, najavivši da će biti povećan i broj sanitetskih vozila na graničnim prijelazima na kojima to nije učinjeno, odnosno i prema Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovim riječima, sve sobe u bolnicama su spremne za sve potencijalne bolesnike, a dvije kompanije iz Srbije koje proizvode zaštitne maske zamoljene su da ubrzaju svoju proizvodnju.

Vučić je kazao i da je jedini problem "namjerno ili slučajno izazivanje panike koja je izuzetno nepotrebna".

On je najavio i da će ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sutra razgovarati sa svim dobavljačima i firmama da nikakve panike ne treba da bude.

-Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve bespotrebno, nema potrebe da trošite novac, da se samo ponašamo racionalno i da čuvamo našu zemlju od izliva lažne ljubavi - dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio i da će Ministarstvo zdravlja Srbije dva puta dnevno - u osam i 18 sati obavještavati o svim važnim informacija.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da koronavirus ima smrtnost oko dva posto, a vjerovatno i niže, te da se epidemija u Kini postepeno gasi.

- Zdravstveni sistem Srbije je potpuno spreman da primi oboljele. To ne znači da nećemo imati i manju epidemiju i možda neki smrtni slučaj, ali daleko od toga da to može da utječe na normalan život u našoj Srbiji -  rekao je.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Mijomir Pelemiš kazao je da stručnjaci nisu tu danas da umanje važnost koronavirusa koji može doći do Srbije, već da kažu da su spremni na reakciju.

- Ovo je bolest sa kojom možemo da se nosimo bez ikakvog problema... Mi treba vrlo ozbiljno da shvatimo ovaj problem, ali da pošaljemo poruku odavde da nema nikakvog razloga za strah - dodao je. 

Bivši direktor Instituta za javno zdravlje Niš Branislav Tiodorović kazao je da je vrlo važno da očuvamo svoju zemlju i svoj narod i da pokažemo dobru organizovanost.

- Da li će biti oboljelih vjerovatno da, da li će se pojaviti još neko, vjerovatno da - rekao je.

On je dodao i da je Srbija spremna da se suoči sa tim problemom.