Povlačenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu tražile su hiljade demonstranata u građanskom pokretu Ekološki ustanak, blokirajući, dvije subote uzastopno, saobraćajnice u više od 50 gradova Srbije i autocestu u Beogradu.

Vlada je odlučila povući iz parlamentarne procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a tu je odluku potom potvrdio i srbijanski predsjednik.

Eksproprijacija je predviđala da se u javnom interesu ljudima može oduzeti zemlja uz naknadu, u čemu se vidi opasnost od mogućeg ustupanja međunarodnom konzorciju Rio Tinto ili kompanijama koje bi imale iste namjere.

Usvojenim izmjenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi određeno je da parlament tek poslije četiri godine od dana održavanja referenduma može donijeti akt suprotan pitanju potvrđenom na referendumu ili izmjenama tog akta promijeniti bit potvrđenog pitanja o kojem su se građani izjašnjavali.

U Zakonu je, međutim, ostala odredba da izlazni prag ne mora biti 50 posto plus jedan, što se u javnosti vidi kao mogućnost zlouporaba, jer praktički i mali broj izašlih može donijeti odluku u ime stotina tisuća građana. Vlast je ranije najavila da će "narod odlučivati" i o rudarenju litija.

Ako su građani na referendumu donijeli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja, o tom pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma.

Izmjenama Zakona ukinuta je i predviđena naknada za ovjeru potpisa.

Pritisnut valom nezadovoljstva desetaka hiljada ljudi koji su dvije subote uzastopce na pola sata zapriječili saobraćajnice, srbijanski predsjednik prošlog je tjedna u obraćanju javnosti poručio da "Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu" i rekao kako mu "ne pada na pamet slušati ulicu i služiti ulici".

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga i organizacija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti Aleksandra Vučića.

Odlukama vlade o povlačenju Zakona o eksproprijaciji, te o izmjenama Zakona o referendumu, djelomično je ispunjen veći dio njihovih zahtjeva, a ključni je obustava projekta međunarodnoj konzorcija Rio Tinto, kojim je planirano rudarenje litija u zapadnoj Srbiji, što prosvjednici smatraju izuzetnom prijetnjom uništavanju hiljada hektara plodnog zemljišta i ugrožavanju okoliša.