open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Splitu mimohodom obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici
Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja, poručio je Vela
11.07.2019. u 08:22
get url
text

Tradicionalnim "Mimohodom 8372" gradskim ulicama i rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske.

Sudionici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačka udruženja sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom "Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu," kojim se podsjeća na 8.372 žrtve genocida.

-Stradanja Srebreničana u genocidu za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo, onda bi se moglo i ponoviti - rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

-Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja - poručio je Vela.

Delegat župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati u Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici.

-Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara - rekao je Gabrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.