open-navfaktor-logo
search
Zaštita životinja
U snijegom okovanom turskom Vanu: Pripadnici žandarmerije helikopterom spustili tonu sijena za divokoze
Pripadnici žandarmerije u Vanu, u Turskoj, u snijegom okovanom distriktu Gurpinar, helikopterom su spustili više od tone sijena divokozama.
07.03.2020. u 16:48
get url
text

Žandarmerijske ekipe koje se neumorno bore protiv terorističkih organizacija čija je namjera narušavati mir u zemlji, jednaku odlučnost pokazuju i na zaštiti životinja te sprečavanju krivolova.

Pripadnici snaga sigurnosti vode intenzivne borbe i protiv trgovine narkoticima, ali i organiziraju niz aktivnosti kako bi pomogle životinjama da opstanu, naročito u zimskom periodu kada je teško doći do hrane.

Niz mjera koje su poduzele lokalne vlasti u Gurpinaru pomogle su da se broj divokoza poveća na oko 300, a pomoć u njihovoj zaštiti u velikoj mjeri pružaju i pripadnici žandarmerije.

Stanovnici naselja Cepkenli, primijetili su da su se divokoze, koje je moguće vidjeti na stijenama planine Pagan, usljed nestašice hrane, počele približavati naseljenim područjima. Upravo iz tog razloga savjesni građani su zatražili pomoć Uprave za nacionalne parkove i zaštitu prirode u vidu hrane za divokoze.

Snijeg i nepristupačan teren onemogućili su ekipama da izađu na teren, zbog čega je zatražena pomoć žandarmerije.

Šef regionalne Uprave za nacionalne parkove i zaštitu prirode Mustafa Senturk za Anadolu Agency (AA) kazao je kako tokom zime nastoje nizom aktivnosti pomoći divljim životinjama da opstanu. Dodao je kako se aktivnosti razlikuju ovisno o kojoj vrsti životinja je riječ. Tvrdi kako je ove palo najviše snijega u posljednjih 30 godina.

- Zbog toga smo helikopterom, na područje na koje nismo mogli doći, dostavili skoro tonu sijena - rekao je Senturk.

Starješina naselja Cepkenli Sevket Yigit kazao je kako su se građani uključili u pružanje pomoći divokozama, a nastoje i lovce spriječiti u pristupu tom terenu. Pojasnio je kako se broj divokoza, zahvaljujući poduzetim mjerama, svake godine povećava.

- U 2018. nedaleko od sela vidjeli smo divokozu i mladunce. Od tada, stanovnici ih nastoje zaštititi. Sačuvali smo ih od lovaca, a sad se broj povećao na 300. Žive na skučenom prostoru. Najviše problema nam stvaraju lovci. Zbog toga strancima ne dozvoljavamo pristup. Ovo su veoma rijetke životinje i svi bi trebali nastojati zaštititi ih - rekao je Yigit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.