open-navfaktor-logo
search
Mjere ostaju
U Sloveniji proglašen kraj epidemije
Stanje epidemije zbog covida-19, koje je u drugom valu u Sloveniji proglašeno 18. oktobra prošle godine, više se neće produžavati, izjavio je u utorak Franc Vindišar, državni sekretar u ministarstvu zdravstva.
15.06.2021. u 18:37
get url
text

Budući da je Slovenija prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) još nije u sigurnoj "zelenoj" zoni, zaštitne maske u zatvorenim prostorima, dezinfekcija ruku, distanca i neke druge mjere i dalje ostaju na snazi, a prisustvovanje nekim događajima u grupi moguće je i dalje samo cijepljenima, onima koji su covid preboljeli ili ljudima sa svježim negativnim testom.

U slovenskim bolnicama je po zadnjim podacima 122 covid pacijenata, najmanji broj nakon 7. oktobra, a vladin stručni tim i dalje će jednom sedmično razmatrati epidemiološku situaciju i ovisno od stanje predlagati preporuke vezane za Covid.

- Molim sve da i dalje poštuju sve preporuke. Sve mjere ostaju na snazi dok ih vlada ne ukine ili ne produži vrijeme njihova trajanje - kazao je Vindišar.

Pozvao je sve ljude da se cijepe, što je najbolji način da dođe do željene masovnije zaštite od bolesti, rekavši da je sada u zemlji dovoljno cjepiva.

- Iza nas je teških godinu i po dana. Epidemija nas je postavila pred mnoge kušnje. Saradnjom i solidarnošću ćemo ih prevladati, ali još nismo prošli ciljnu liniju - kazao je Vindišar, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.