open-navfaktor-logo
search
Umjetničko djelo
U Sloveniji otkrivena skulptura posvećena Melaniji Trump, ali na nju baš i ne liči
Desetak metara od obale nabujale Save, lokalni umjetnik Aleš Župevc - Maxi izdubio je motornom pilom u drvetu skulpturu Melanije Trump, iako mještani okupljeni na otvorenju tvrde kako skulptura "nije ni približno lijepa kao prva dama Amerike", a oni kritičniji tvrde da uopće "nije ni riječ o Melaniji"
06.07.2019. u 09:49
get url
text

U mjestu Rožno, smještenom nekoliko kilometara nizvodno na Savi od Sevnice, rodnog mjesta supruge aktuelnog američkog predsjednika, Melanije Trump, otkrivena je skulptura, svojevrstan spomenik Melaniji, smješten u prirodi, kojeg je izradio lokalni umjetnik Aleš Župevc - Maxi na inicijativu američkog multimedijalnog umjetnika Brada Downeya.

Desetak metara od obale nabujale Save, lokalni umjetnik Aleš Župevc - Maxi izdubio je motornom pilom u drvetu skulpturu Melanije Trump, iako mještani okupljeni na otvorenju tvrde kako skulptura "nije ni približno lijepa kao prva dama Amerike", a oni kritičniji tvrde da uopće "nije ni riječ o Melaniji". 

Skulptura je smještena par metara iznad zemlje, na deblu topole koje stoji u svom korijenu. Ženski lik ima dugu, zlatnu kosu, obučena je u plavu haljinu nalik haljinama kakve nosi Melania Trump, a lijevu ruku drži podignutu visoko u znak pozdrava, kao da pozdravlja zalazeće sunce nad zvonikom obližnje crkvice u Rožnom.

Skromno otvorenje skulpture koja prikazuje Melaniju Trump održano je uz sudjelovanje tridesetak okupljenih, nekoliko posjetitelja iz Ljublja te nekolicinu lokalnih mještana i čovjeka koji je cijeli ovaj projekt pokrenuo, Brada Downeya, američkog umjetnika iz Kentuckija koji živi i radi u Berlinu. 

Uz piće i grickalice, na kraju je okupljenima poslužena ukusna torta “Melania” iz slastičarne u Sevnici, koja je i dalje zadržala pravo na ime, iako su Melanijini odvjetnici davno najavili kako će pokrenuti tužbe zbog neovlaštenog korištenja imena prve dame SAD-a. Ipak, snalažljivi Sevničani su se obranili tvrdnjom da u Sloveniji ima jako puno Melanija i kako im to ime niko ne može zabraniti.

Sam umjetnik nadimka Maxi nije se pojavio na otvorenju s isprikom kako ima važnog posla, a mještani koji su stigli i koji ga osobno poznaju, kažu kako je Maxi samozatajan, kako ima stalni posao koji nema nikakve veze s kiparstvom, koje je samo njegov hobi.

-Maxi je napravio svojevrsni pothvat - ispričao je idejni autor projekta Brad Downey, koji također ne daje slikovne ili tonske izjave za televizije i radiostanice, jer je Maxi u manje od tjedan dana uspio otpiliti vrh velike topole koja rasla uz Savu, na visini od otprilike pet metara, a onda je uz pomoć skele od gornjeg dijela debla motornom pilom izradio skulpturu koja je, kako je kazao Downey, “ostala duboko ukorijenjena u svom zavičaju”.

Downey je zdravu i vitku topolu kupio od vlasnika, a potom je angažirao Maxija da izradi skulpturu koja predstavlja Melaniju Trump.

- Ovo je dio većeg umjetničkog projekta na kojem sam radio i kojim sam htio napraviti portret Melanije i mjesta iz kojeg dolazi. Angažirao sam lokalnog, narodnog umjetnika - da se tako izrazim, da izradi ovu skulpturu i pritom sam snimio film o njemu. Umjetnik je rođen iste godine, istog mjeseca i u istoj bolnici kao Melania - priča Downey.

Ovaj multimedijalni projekt Downey je započeo u kolovozu/augustu prošle godine, a sama skulptura završena je ožujku/martu ove godine.

Downey ne zna je li prva dama Amerike obaviještena o ovom projektu, ali kaže kako mještani pozitivno gledaju na cijelu ideju.

Franc Stopar, mještanin koji je imao priliku svjedočiti nastajanju ove skulpture, smatra kako skulptura uopće ne sliči Melaniji Trump. Stopar ne poznaje umjetnika, ali sjeća se kako se motorna pila čula barem tri dana.

- To je za njega bio jako naporan posao, ali nije izrađena lijepom kakva je ona u stvarnosti - kaže Stopar.

Sjeća se da je na mjestu sadašnje skulpture, koja na neki način raste iz svojih korijena duboko u zemlji, stajala velika, debela topola, tako visoka da su u njoj stanovale ptice. Stupar priča kako je bivši vlasnik topole, nažalost, preminuo prije pola godine.

Pozitivnoj atmosferi na otvorenju, unatoč koprivama i grmlju koje raste oko skulpture, doprinijelo je dvadesetak mještana koji su došli na ovo, pomalo neobično otvorenje izložbe koje je uslijedilo nakon otvorenja umjetničkog projekta održanog večer prije u galeriji u Ljubljani. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.