open-navfaktor-logo
search
Nove provokacije
U Skupštini žele "Rezoluciju o stradanju Srba Srebrenice", Duraković im odgovorio
Potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica, Radomir Pavlović, najavio je da će uskoro predložiti da lokalna Skupština usvoji rezoluciju o stradanju "Srba Srebrenice tokom 20. vijeka."
01.07.2021. u 19:17
get url
text

Kako je Pavlović kazao, "to će biti odgovor na pokušaje da se srpski narod proglasi "genocidnim", iako je doživio najveća stradanja", prenosi RTRS

- S obzirom da je od 1941. do 1945. godine na prostoru općine Srebrenica ubijeno, od strane NDH-a, 2.262 žena, djece i civila, da je u posljednjem ratu toliko stradalo Srba na ovim prostorima, predložit ću koaliciji Zajedno za Srebrenicu, koju čine sve srpske partije, da na sljedećoj sjednici Skupštine pokrenemo usvajanje rezolucije o "stradanju Srba u 20. vijeku" - rekao je Pavlović.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, kaže kako se radi o političkom "saltu mortale" te da ne zna "otkud niotkud" dolaze takve inicijative baš kada se bliži 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

- To ustvari najbolje govori o kontinuitetu sistemskog negiranja ili relativiziranja genocida u Srebrenici u smislu da se svake godine, kada se približimo 11. julu, pažnja želi skrenuti sa toga i usmjeriti u nekom drugom pravcu. U ovom slučaju na 40-te godine prošlog stoljeća. To je politički nonsens koji će sigurno odmoći SNSD-u i Radomiru Pavloviću, a sigurno neće pomoći niti će učiniti stanje boljim za građane Srebrenice – istakao je Duraković.

Dodao je da je iznenađen ovakvom inicijativom, jer je, kako kaže, jutros na poslu razgovarao sa Pavlovićem o sutrašnjoj tematskoj sjednici.

- Pavlović nije spomenuo nikakve takve rezolucije. Mislim da se radi o politikantskom pokušaju da se dodatno destabilizuje politička situacija u Srebrenici. Ono što mi godinama upozoravamo, upravo je ta većina koju sada imaju srpske stranke u Srebrenici, i zašto se uporno borimo da na vlast ne dolaze oni koji negiraju genocid i one politike koje predvode to negiranje. Očito da je SNSD lider toga i u ovom slučaju neko će trebati debelo obrazložiti – čemu ta inicijativa i kuda ona vodi?! Srpske stranke trebaju da se opredijele – da li ćemo ići naprijed i graditi prosperitetnu budućnost ili ćemo se vraćati u 40-te da raspravljamo o nečemu što nije predmet naših sjećanja, niti je predmet naše generacije. Ono što jeste predmet sadašnjih generacija je genocid u Srebrenici počinje 1995. godine – naglasio je Duraković.

Kaže kako će Bošnjaci, nakon ovakve inicijative Pavlovića, tražiti da se parlament očituje i o genocidu u Srebrenici počinjenom prije 26 godina nad Bošnjacima.

- Mislim da je ovakva inicijativa jako loša. Političke stranke iz reda srpskog naroda, posebno SNSD koji je lider toga, ukoliko žele forsirati ovakve stvari, oni ustvari Bošnjake žele potisnuti iz bilo kakvog zajedničkog života i vlasti. Ukoliko žele ići u tom pravcu neka to čine, ali to će sigurno biti bez Bošnjaka. Nažalost, mi jesmo manjina, šest je Bošnjaka u Skupštini općine Srebrenica, a 15 odbornika iz reda srpskih stranaka, što je evidentno da bilo kakvu inicijativu mogu usvojiti. No, da li će Bošnjaci nastaviti raditi sa takvim politikama, bit će odlučeno na našem klubu – zaključio je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.