Osnovna škola "Pazar" jedna je od najstarijih škola u Tuzli. U godini kada obilježava 85 godina postojanja broji 385 učenika, od kojih su 43 prvačića.

- Ova godina je specifična po tome, što ćemo krenuti, uvjetno rečeno, normalno. Sva djeca kreću zajedno, ali kontinuirano moramo voditi računa o higijensko-epidemiološkim mjerama, što će biti zaduženje razrednika. Distanca između učenika smanjena je na jedan metar, a oni tokom nastave neće mijenjati kabinete. Tokom odomora neće biti izlaženja iz učionica - kaže Emina Halilčević, direktorica Osnovne škole "Pazar" u Tuzli.

Učenici od prvog do šestog razreda osnovne škole moraju nositi maske samo na hodnicima škole, ali ne i u učionici, dok stariji osnovci i srednjoškolci imaju obavezu da maske nose i u učionicama.

- Odlučili smo da čas traje 45 minuta i da se djeca ne dijele u grupe. Nakon 15 dana ćemo sagledati epidemiološku situaciju i ponovno razgovarati o tome hoćemo li nastaviti s ovim modelom nastave - kaže ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ministar Baraković istakao je da se mora učiniti sve da učenici što duže budu u svojim klupama, a kao dva ključna preduvjeta za to naveo je pridržavanje mjera i vakcinaciju.

- Osigurane su vakcine za sve prosvjetne radnike u osnovnim i srednjim školama, kao i nenastavno osoblje, ali je odziv veoma slab. Od ukupno 5.000 nastavnika sa dvije doze vakcinisano je njih oko 800, a jednom dozom oko 600 - rekao je Baraković.