open-navfaktor-logo
search
Sirija
U skladištu oružja YPG/PKK-a pronađeni američki minobacači
U Ras al-Aynu, koji se nalazi u blizini granice s Turskom, pripadnici Oružanih snaga Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska i dalje "češljaju" teren
04.11.2019. u 12:25
get url
text

U skladištu naoružanja koje je pripadalo YPG/PKK-u u gradu Ras al-Aynu koji je tokom operacije "Izvor mira" očišćen od terorista, pronađeni su američki minobacači, javlja Anadolu Agency (AA). U Ras al-Aynu, koji se nalazi u blizini granice s Turskom, pripadnici Oružanih snaga Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska i dalje "češljaju" teren.

Pripadnici Sirijske nacionalne vojske su na tom području pronašli veliko skladište naoružanja koje je pripadalo teroristima. Reporterska ekipa AA je napravila video snimak skladišta naoružanja u kojem je pronađen veliki broj sanduka na kojima se nalaze informacije ispisane na engleskom jeziku.

Pronađeno je oko 60 sanduka s municijom, za koju je utvrđeno da je proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama, a u svakom od sanduka nalaze se po dvije minobacačke granate. Radi se o minobacačkim granatama 120 mm, dometa 8 kilometara.

U tekstu AA objavljenom 19. oktobra navodi se da je na jugu Ras al-Ayna na putnom pravcu M4 pronađeno veliko skladište naoružanja YPG/PKK-a u kojem je pronađena municija za protivavionski top američke proizvodnje. Na sanducima s municijom je bio ispisan logo "GSA" Uprave za opće usluge SAD-a (US GSA) čija zadaća je, između ostalog, osigurati potrebne usluge za američke državne strukture unutar i izvan zemlje, posebno u ratnim zonama.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je ranije SAD upozorio da slanjem na desetine hiljada komada oružja i municije YPG/PKK-u nanose štetu načelima savezništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.