open-navfaktor-logo
search
Krizni štab HNK
U SKB Mostar tri pacijenta na respiratorima, 1.678 osoba u izolaciji
S novim informacijama o stanju s koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu javnosti se trenutno obraćaju prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Branko Drinovac, načelnik sektora uniformisane policije MUP-a HNK, te Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.
26.03.2020. u 13:18
get url
text

Kako je kazao dr. Avdić, od 18 testiranih osoba u HNK u posljednja 24 sata, šest je pozitivnih. Dva su iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda.

- Što se tiče ljudi u izolatoriju, njih je sedam, od toga su tri na respiratoru, jedan je na kisiku, a ostali su, možemo to tako reći, u poboljšanju - kazao je Avdić.

Uz prvozaraženog pacijenta iz Mostara i prvozaraženu osobu iz Širokog Brijega, na respiratoru je i muškarac iz Konjica kojem se stanje naglo pogoršalo nakon višednevnog boravka u kućnoj izolaciji.

Odgovarajući na pitanje da li među medicinskim osobljem ima pozitivnih na koronavirus, dr. Avdić je odgovorio potvrdno, pojasnivši da je riječ o medicinskoj sestri koja je bila u kontaktu s prvozaraženim u mostarskoj bolnici.

Avdić je staknuo je kako su na području Mostara evidentirali dva klasteraa.

-Od tri klastera imamo praktično dva. Na aerodromu se radi o gospođi iz Banja Luke, dok je drugi slučaj iz Srbije u poduzeću Igman. Nemamo nultog pacijenta samo na ovaj slučaj u Mostaru, a tu je u toku istraga. Pojačani smo s dva epidemiologa, iz Federalnog Zavoda za javni zdravstvo i jednim umirovljenim epidemiologom, tako da sve trenutno funkcionira i imamo i mogućnost da pomognemo i drugima - rekao je Avdić.- naglasio je Avdić.

Na pressu je istaknuto da je ukupno 1678 osoba trenutno u izolaciji.

Branko Drinovac, načelnik sektora uniformisane policije MUP-a HNK kazao je da je u posljednja 24 sata zaprimljeno 275 novih rješenja o samoizolaciji, tako da se taj broj povećao na 1678. Drinovac je rekao kako su danas 84 osobe izašle iz samoizolacije, ali da im stručnjaci iz zdravstva preporučuju da ostanu još 14 dana u kućama. Za migrante u Salakovcu je i dalje na snazi zabrana kretanja, a ukolio budu prekšrili ovu mjeru bit će predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Pero Pavlović, portparol Vlade HNK rekao je kako je SKB-u Mostar uplaćeno 342.000 KM pomoći, RMC "DR. Safet Mujić" 155.000 KM te bolnici u Konjicu 85.000 KM. Također, u Gradskoj vijećnici Mostara sutra će biti održana zajednička sjednica predsjednika Vlade HNK i Kriznog stožera HNK sa svim načelnicima i gradonačelnicima tog kantona, kao i zapovjednicima lokalnih uprava civilne zaštite na kojoj će se razgovarati o tome da li je došlo vrijeme da se neki od gradova/općina ili cijeli kanton stavi u karantin.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.