open-navfaktor-logo
search
Izvještaj parlamentu
U sjeni ruskog rata protiv Ukrajine: U Bugarskoj izvršena procjena stanja skloništa
Resorne vlasti Bugarske revidirale su i procijenile stanje u kojem se nalaze skloništa u toj zemlji, što je učinjeno u sjeni ruskog rata protiv Ukrajine.
09.03.2022. u 10:54
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Boyko Rashkov i šef Vatrogasne služne i civilne zaštite Nikolay Nikolov izvijestili su parlament te zemlje o stanju u kojem su njena skloništa.

Rashkov je naveo da će evidencija i mapiranje skloništa biti napravljena u najkraćem mogućem roku kako javnost ne bi paničila te da po potrebi svako može sa interneta saznati lokaciju najbližeg skloništa.

Kazao je da Bugarska ima 704 skloništa koja su prije šest i sedam decenija izgradili Sovjeti.

Dodao je da su skloništa u značajnoj mjeri zastarjela i zapuštena. Tako je 31 dobilo ocjenu dobar, dok je 187 upotrebljivih, 165 loših, a 101 potpuno neupotrebljivo.

Nikolov je naveo i da je samo 551 sklonište u Bugarskoj predviđeno za teške napade, a da je 269 skloništa prešlo u privatno vlasništvo s obzirom da se zemlja decenijama nije suočavala s ratnom prijetnjom. Ističe i da se metro stanice u Sofiji, glavnom i najmnogoljudnijem gradu od 1,48 miliona stanovnika, mogu pretvoriti u skloništa koja će zaštititi najmanje pola miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.