open-navfaktor-logo
search
Veliki oprez
U šest dana pronađene tri bombe: "U petak uništavanje, nadamo se da ih nema više"
U svim ovim bombama nalazi se oko 250 kilograma eksploziva i, prema Solakovim riječima, u bilo kojem trenutku može doći do eksplozije
10.09.2019. u 13:39
get url
text

U petak će uposlenici Federalne uprave civilne zaštite uništiti tri bombe koje su u proteklih nekoliko dana pronađene u blizini RTV doma u Sarajevu.

- Bombe se nalaze u skladištu i bit će uništene u petak na poligonu koji je namijenjen za to. Ove bombe su pune eksploziva i svakako da predstavljaju opasnost i nakon što su deaktivirane – pojašnjava direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

U svim ovim bombama nalazi se oko 250 kilograma eksploziva i, prema Solakovim riječima, u bilo kojem trenutku može doći do eksplozije.

- Ukoliko dođe do neke inicijalne eksplozije u blizini detonatora, vi imate eksploziju. Zato se moraju poduzeti svi sigurnosni elementi i u transportu do skladišta kako bi se spriječilo da ne dođe do nekog incidenta tokom transporta, udesa, nekih nepredviđenih aktivnosti. Nema rada sa bombama dok grmi, pada kiša. Hvala Bogu, ne pada kiša i ne grmi pa možemo vršiti transport – kaže Solak.

{$galerijaFotografija}

Kaže da je moguće da će biti pronađeno još bombi.

- Valjda su neke i pukle, ali to je prostor koji je bombardovan i moguće je da ih ima. Mi smo i jučer bili na tom terenu, pregledali prostor, ali zbog velike koncentracije otpada, metala, željeza, nije se moglo sa detektorima i lokatorima to sve pregledati. Ali mi smo rekli kako se treba ponašati, kako da se skida sloj po sloj zemlje, ne postoji drugi način – navodi.

Ovo, ističe, nije situacija koja se dešava samo u BiH, već da sličnih slučajeva ima i u Njemačkoj i dalje po svijetu.

- Poprilično je nelagodno i radnicima koji vrše iskopavanja. Ali bilo gdje gdje se dešavalo bombardovanje moguće je da se dese ovakve situacije. Mi smo pronašli desetke aviobombi i svaki put je bila velika opasnost da se ona ne aktivira. I u budućnosti će biti sličnih situacija sigurno, tako da bilo kakav infrastrukturni objekat kada se radi, morat će se voditi računa da se ne bi bombe ili neeksplodirana sredstva aktivirala. Treba voditi računa da se polahko kopa, da se radi redom – kaže Solak.

Ističe kako uposlenici FUCZ-a svakodnevno vrše kontrole na ovom lokalitetu kako bi bili sigurni kako im nešto ne bi promaklo.

- Nadgledamo iskopavanje, pratimo sve ono što bi moglo nalikovati bombi, pregleda se i to nam je trenutno u fokusu – zaključuje Solak.

69746898_2595323800530645_1003613082594836480_n.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.