Najposjećenije turističke destinacije u Srednjobosanskom kantonu ovoga ljeta su Jajce, Travnik i Fojnica, izjavio je direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević, dodavši kako je u junu evidentirano 13.656 noćenja u hotelskom smještaju.

Matošević je kazao da nisu registrirani dolasci i noćenja u smještajima fizičkih osoba.

- Prema našoj procjeni, možemo govoriti o 20-ak hilajda noćenja na prostoru SBK tokom juna - kazao je Matošević.

Prevladavaju domaći gosti, a među turistima iz inostranstva najviše je bilo turista iz zemalja Arapskog poluotoka, odnosno iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po brojnosti, kako je kazao Matošević, slijede gosti iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

- Trenutno se najveće aktivnosti odvijaju na području općina Jajce, Fojnica i Travnik, odnosno planine Vlašić, koji pored ostvarenih boravaka imaju i veliki broj jednodnevnih turista i najraznovrsnije vanpansionske sadržaje i programe. U proteklim godinama se na ovim destinacijama dosta ulagalo u sportske terene i pripreme sportaša, programe unaprjeđenja zdravlja, zipline, vožnju brodicama, biciklizam i planinarenje, što evidentno daje učinka u atraktivnosti turističkih destinacija i povećanju konkurentnosti  u odnosu na druge destinacije u BiH - kazao je Matošević.

U Turističkoj zajednici SBK-a ističu da su, uz najznačajnije turističke destinacije, vidljivi i pozitivni pomaci u turističkim aktivnostima na području općina Vitez i Bugojno.