open-navfaktor-logo
search
Pozorište
U SARTR-u pripreme za novu predstavu "Bullying Collection"
U predstavi igraju/ Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović
30.10.2019. u 13:12
get url
text
Detalj s probe

U Sarajevskom ratnom teatru u toku su probe i pripreme za predstavu "Bullying Collection" reditelja Aleša Kurta. Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora ( Nejra Babić, Aleš Kurta, Sam Guzman, Ian Mc Wethy).

S obzirom da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, "Bullying Collection" želi ukazati na sveprisutni problem.
Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

"Bullying Collection" je predstava sačinjena od sedamnaest scena koji temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju/ Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Autorski tim osim glumaca čine još i dramaturginja- Nejra Babić, scenograf- Vedran Hrustanović, kostimografkinja- Lena Samardžić, koreograf – Branko Potočan, autor muzike – Nedim Zlatar, fotograf- Dženat Dreković i dizajner Đorđe Jovanović.

Premijera predstave održat će se 13. novembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra sa početkom u 20 sati, a prve reprize 14., 15.,18. I 19. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.