open-navfaktor-logo
search
Nastupilo 112 takmičara
U Sarajevu završeno Evropsko prvenstvo U21 u stonom tenisu
U Bosni i Hercegovini je završeno Evropsko prvenstvo u stonom tenisu za takmičare do 21 godine, koje je proteklih pet dana održavalo u dvorani hotela Hills na Ilidži.
10.04.2023. u 10:02
get url
text

Ceremonijom dodjele medalja na kojem je nastupilo je 112 takmičara iz 32 evropske države, a sve u organizaciji Stonoteniskog saveza BiH, naša zemlja nakon 15 godina ponovo je bila evropski centar stonog tenisa.

- Hvala svim gostima iz skoro cijele Evrope. Stonoteniski savez BiH, zajedno sa svima koji su nam pomogli, može biti ponosan na organizaciju Europskog prvenstva. Naš Savez ima velike planove, a vjerujem da ćemo u budućnosti organizirati i slična takmičenja u seniorskoj konkurenciji - kazao je na zatvaranju takmičenja Anes Alić, direktor reprezentacije BiH.

U muškoj konukrenciji zlatnu medalju osvojio je Miloš Redzimski, koji je u finalu sa 4:1 pobijedio Scabu Andrasa iz Mađarske.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Hrvatica Hana Arapović. Ona je u finalnom meču sa 4:1 pobijedila njemačku predstavnicu Sophiju Klee.

Francuzi Thibault Poret/Hugo Deschamps osvojili su zlato u muškom dublu. Oni su sa 3:0 u finalu pobijedili poljsku kombinaciju Macijas Kubik/Samuel Kulczycki.

Zlatnu medalju u ženskom dublu osvojila je njemačko-rumunska kombinacija Mia Griesel/Bia Mei Rosu. One su sa 3:1 pobijedile Ukrajinke Anastasiya Dymytrenko/Veronika Matiunina.

Na Evropskom U21 prvenstvu svoje predstavnike imala i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Dario Pajić i Benjamin Zijadić u muškoj, odnosno Džana Biogradlić i Harisa Mešetović u ženskoj konkurenciji nisu uspjeli doći do same završnice, ali su stekli veliko međunarodno iskustvo.

- Možemo biti ponosni na našu reprezentaciju. Kao domaćini dobili smo mogućnost da i naši mladi takmičari osjete draž igranja na ovako velikim europskim turnira. Nadam se da će u budućnosti i rezultati biti bolji - kazala je Amela Mujezinović, generalni sekretar Stonoteniskog saveza BiH.

Čelnici Evropske stonoteniske unije (ETT) pohvalili su sjajnu organizaciju turnira. Predsjednik Pedro Moura iz Portugala na zatvaranju istakao je da su ovo jedne od najboljih organiziranih europskih šampionata u mlađim kategorijama, te pohvalio Stonoteniski savez BiH na sjajnoj organizaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.