open-navfaktor-logo
search
Zagađenje na visokom nivou
U Sarajevu vrlo nezdrav zrak: Apel građanima da izbjegavaju aktivnosti vani
Zagađenje zraka u Sarajevu, problem koji je prisutan nekoliko decenija u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, i jutros je na visokom nivou.
27.11.2020. u 11:04
get url
text

Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi, Sarajevo je iz godine u godinu tokom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u svijetu. 

Prema mjernoj stanici Bjelave, u tom dijelu Sarajeva zrak je vrlo nezdrav s indeksom kvaliteta zraka 208. Koncentracija čestičnih materija u zraku PM10 iznosi 162, a PM2.5 jutros u devet sati iznosila je 146.

Na mjernoj stanici Ambasade SAD-a indeks kvaliteta zraka je 267, a PM2.5 iznosio je 208. Na sarajevskoj Otoci indeks kvaliteta zraka je 193. Štetne materija PM10 iznose 134, a PM2.5  121.

Prema podacima mjerne stanice Ilidža indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 168. Indeks čestica PM10 iznosio je 158, a PM2.5 dosegao je 148. 

Kvalitet zraka je i u prethodnih sedam dana bio nezdrav i vrlo nezdrav. 

{$galerijaFotografija}

Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija" podsjetio je da svake godine krajem novembra, tokom zime, građani Sarajeva i drugih bh. gradova opet imaju opasan, zagađen zrak. 

- Jutros je zagađenje u Sarajevu tek za nijansu niže od kritičnog iznosa zagađenja. Tako da je savjet ugroženim kategorijama stanovništva, za oboljele od plućnih bolesti, bolesti srca, trudnice i starije, da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani – kazao je Podić.

Poručio je da je prema skali američke Agencije za zaštitu okoliša, indeks kvaliteta zraka od šest kategorija, vrlo nezdrav predzadnja kategorija.

- Tek stepenica niže od kritično zagađenog zraka - rekao je Podić.

Prema njegovim riječima, za mjerenje zagađenja zraka godišnji prosjek je relevantan, a prema listama koje svake godine kompilira Svjetska zdravstvena organizacija Sarajevo se nalazi među 600 najzagađenijih gradova svijeta. 

Iz Udruženja "Eko akcija" upozorili su da kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

- Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani - poručili su iz "Eko akcije". 

Zagađenje zraka u Sarajevu
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.