open-navfaktor-logo
search
Akcija MUP-a KS
U Sarajevu uhapšen policajac MUP-a KS, pomagao osobama iz krim-miljea
Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija "Rez", "Nevera" i "Bumerang", pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli su akciju kodnog naziva "Insider".
27.09.2022. u 12:03
get url
text

- Tom prilikom uhapšen je A. P. (1979), policijski službenik Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela povreda tajnosti postupka, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela pronevjera u službi. 

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine izvršen je pretres stana, kancelarije i službenog vozila koje je A. P. koristio, a kojom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi s počinjenim krivičnim djelima. Nakon lišenja slobode A. P. je smješten u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, te će nakon kriminalističke obrade biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Povodom ove akcije oglasilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

- Policijski inspektor osumnjičen je da je radi sticanja nezakonite imovinske koristi, duži vremenski period, osobama iz krim-miljea i osumnjičenima za teška krivična djela i organizovani kriminal, odavao informacije i podatke o policijskim operacijama i aktivnostima. U okviru rada na predmetima kodnih naziva "Rez", "Nevera" i "Bumerang", istragom je zadokumentovano da je osumnjičeni bio u kontaktu sa više osoba koje su pripadnici struktura organizovanog kriminala, te su njegovim koruptivnim djelovanjem kompromitovane i onemogućene određene akcije u predmetima borbe protiv nosilaca organizovanog kriminala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini - navode iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.