open-navfaktor-logo
search
Premijera filma
U Sarajevu srdačan doček glumca Miloša Bikovića koji je držao zapaljiv govor na Dodikovom "balu vampira"
Južni vjetar, srbijanski film, stigao je i u sarajevska kina. Premijera nastavka "Južni vjetar: Ubrzanje" održana je sinoć u multipleksu CineStar u Bingo City Centru, u krcatoj kinosali. 
12.11.2021. u 14:33
get url
text

Sarajevskoj premijeri prisustvovala je i ekipa filma, glumci Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Aleksandar Gligorić i Anastasia Everall. Reditelj film je Miloš Avramović. 

- "Ubrzanje" je kompilacija svega što smo već vidjeli u gomili američkih krimi i akcijskih filmova, ali uz dodatak, također očekivanih, balkanskih motiva. I to je očito dobitna kombinacija koju tvorac i redatelj Miloš Avramović nije imao namjeru mijenjati, a objektivno gledano, nije imao ni razloga za to. Logikom "ako nije potrgano, ne popravljaj", dao je gledateljima sve ono što i očekuju, ali malo je sve frizirao jer ovo je ipak nastavak razvikanog prvijenca - piše Hrvoje Marjanović u kritici filma na portalu Index.hr. 

Ukratko, ko voli takav filmski žanr, film je gledljiv. 

No, film kao film nije predmet ovog teksta, već jedan od glavnih glumaca Miloš Biković. Poznati reditelj Stevan Filipović prilikom jedne od rasprava o Južnom vjetru, filmu, ali i seriji, napisao je: 

- Čekaj, praviš Južni vjetar, reklamu za škaljarski klan za IDJ klince, gdje je glavni glumac homofob, nacionalista i Vučićeva/Putinova pudla, a onda se čudiš što ti isti klinci hejtuju gejeve, i što ne mogu da razlikuju dramsku seriju od realityja, pa nemojmo se zajebavati, kolege - napisao je Filipović. 

 

Biković i inače slovi za nacionalistu, što njemu ne smeta, naprotiv. Sam je u jednom intervjuu objasnio da se praktično time ponosi. 

- Nacionalizam se stalno kod nas pominje u nekom negativnom kontekstu, a ja ne mislim da je nacionalizam negativan. Negativan je šovinizam, fašizam, nacizam. Ali ja nacionalizam doživljam kao ljubav prema duhu svog naroda, dok patriotizam definišem kao ljubav prema svojoj otadžbini. U tom smislu nemam ništa protiv kada me nazivaju nacionalistom - kaže Biković, za kojeg se često tvrdi da ipak jeste i više od nacionaliste. 

Sudeći po gužvi na premijeri filma, ali i po oduševljenju pojedinih sarajevskih medija Bikovićem, zaboravili su njegov zapaljivi govor na Dodikovom "balu vampira" 9. januara prošle godine u Banjoj Luci na proslavi neustavnog dana RS-a. 

Biković je tada u svom skandaloznom govoru, između ostalog, rekao da su "borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprinijeli vaskrsenju cijelog srpskog naroda". Borci o kojima je Biković govorio, tačnije Vojska RS-a, prema pravomoćnoj presudi osuđena je za genocid u Srebrenici. 

- Braneći RS, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, i Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh - izjavio je, između ostalog, Biković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.