open-navfaktor-logo
search
Innovation Summit 2021
U Sarajevu se održava najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu
U Sarajevu se danas održava "Sarajevo Innovation Summit 2021", najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu.
05.11.2021. u 11:55
get url
text

Učesnici samita će ove godine raspravljati o mnogim temama u oblasti inovacija, kao i o tome na koji način zdravstvena kriza izazvana pandemijom COVID-19 ubrzava inovacije te koliko zemlje Zapadnog Balkana mogu i trebaju biti inovativne u svom odgovoru na krizu.

Ovogodišnji "Sarajevo Innovation Summit 2021", koji se održava i u online formatu, organiziran je u partnerstvu s ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Ove godine na samitu učestvuju svjetski poznati stručnjaci iz oblasti inovacija, a poseban gost je Martin Vickers, izaslanik britanskog premijera za trgovinu za Zapadni Balkan.

Približiti se onome što se radi u svijetu

Glavni govornici samita su dr. Amra Sabic-El-Rayess, vanredna profesorica na Kolumbia univerzitetu, dr. Adnan Mehonić, predavač nanoelektronike na University College u Londonu i saradnik Kraljevske akademije inženjerstva i Edin Hamzić, generalni direktor za nauku u BioCertica.

Prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na otvaranju samita izjavila je da je važno raspravljati o brojnim temama u oblasti inovacija.

- Iako smo mi jedna mala ekonomija, zemlja u razvoju, zemlja koja vrlo teško može parirati razvijenim zemljama, vjerujemo da na ovaj način otvaramo pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovore i možemo pokušati da se približimo onome što se radi u svijetu - kazala je Selimović.

Posljednja istraživanja pokazuju da je Bosna i Hercegovina po konkurentnosti 92. od 141. zemlje u svijetu, a u oblasti inovacija nalazi se na 117. poziciji.

- Zemlje u regiji su deset ili 15 mjesta ispred nas i jasno je da o ovim pitanjima moramo pričati i moramo uključivati što više zainteresiranih strana - rekla je Selimović.

Iskustvo u pružanju odgovora na COVID

Martin Vickers, izaslanik premijera Velike Britanije za trgovinu za Zapadni Balkan, istakao je da je vrlo važno ulagati u oblast inovacija.

- Tu smo kako bi ukazali na određene prilike i iskustva koja imamo u Velikoj Britaniji kada je riječ o prirodnim naukama i inovacijama budući da imamo veliko iskustvo u pružanju odgovora na COVID. Važno je da se gradi što bolje okruženje za ulaganja u inovacije - istakao je Vickers.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kazao je da je Sarajevo Innovation Summit vodeći događaj u inovacijama u Bosni i Hercegovini.

- Drago mi je što smo u prilici podržati samit. Namjera nam je da iskoristimo ovaj događaj kako bi naglasili značaj inovacija za ekonomski razvoj. Rad u oblasti inovacija je naporan i može se olakšati odgovarajućim zakonima kojima se razvija partnerstvo između vlasti, akademske zajednice, poslovnog sektora i pojedinaca sa sjajnim idejama i nadam se da će BiH popraviti svoju poziciju na ljestvici inovativnosti - rekao je Field.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je Sarajevo Innovation Summit impresivan događaj.

- Inovacije su nešto što Kanton Sarajevo i generalno politika moraju podržati na način da se kreira okruženje za privatne investitore - rekao je.

Ulaganje u budućnost

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, izrazila je zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin najvećeg regionalnog samita o inovacijama.

- Ulaganje u inovacije je ulaganje u budućnost. Veoma smo ponosni na samit i posebno nam je drago što ovdje vidimo predstavnike javne vlasti ali i poduzetnike jer jedino sinergijom i zajedničkim radom na polju inovacija mi možemo ići u budućnost i ići naprijed - rekla je Karić.

Učesnici panela su prof. Tom Clutton-Brock sa Birmingham univerziteta u Velikoj Britaniji, Rohit Shelatkar, direktor kompanije Vitabiotics Ltd., Aleksandar Tripković, komercijalni rukovodilac vodećeg proizvođača vakcina za srednju i istočnu Evropu i Baltik globalne inovativne farmaceutske kompanije AstraZeneca, dr. Neville Young, direktor za preduzetništvo i inovacije u Yorkshire & Humber Academic Health Science Network (AHSN) i Rijad Hasić, član tima za razvoj prvog respiratora u Bosni i Hercegovini u okviru grupacije TMD Gradačac.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama koji već četvrtu godinu zaredom okuplja stručnjake, poduzetnike, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo.

Prošlogodišnje izdanje sumita okupilo je preko 300 učesnika iz deset zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.