Utorak, 26.09.2023.
Svečanost u organizaciji Ambasade Japana u BiH
FOTO: Fena

U Sarajevu proslavljen rođendan japanskog cara Nurahita

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto večeras je u Sarajevu upriličio prijem povodom Nacionalnog dana Japana koji se slavi kao rođendan japanskog cara Nurahita.

Sakamoto je podsjetio da je novi car Japana, Naruhito, preuzeo tron prošle godine kada je održana ceremonija ustoličenja, u kojoj je među stranim zvanicama učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Uz toplu dobrodošlicu brojnim zvanicama prijema, diplomatskom koru u BiH, političkim predstavnicima BiH, predstavnicima javnih i kulturnih institucija, ambasador je ukazao na dobre bilateralne odnose BiH i Japana, a ta saradnja se razvija na više polja.

- Pored naše stalne podrške obnovi škola, domova zdravlja i sektoru deminiranja, koji uključuje ukupno 11 projekata u prošloj godini, Vlada Japana je donirala neophodnu opremu i vozila za posebnu namjenu za vodosnabdijevanje, setove agrometeoroloških sistema za posmatranje za civilnu zaštitu, te patrolna vozila za autoceste - rekao je on.

Smatra da će te donacije poboljšati kapacitet i efektivnost rada javnih službi, te je dodao da su novi projekti tehničke pomoći također pokrenuti u sektoru javnog transporta sa Vladom Kantona Sarajevo, kao i mentorske usluge za mala i srednja preduzeća, a povećan je i obim saradnje sa Univerzitetom u Sarajevu.

- U ekonomskom sektoru pratimo neke pozitivne pomake u proizvodnji i IT sektoru u BiH, kao i ostalim državama zapadnog Balkana, te se nadamo da će Vlada poduzeti nove mjere u cilju povlačenja stranih investicija. U tom smislu želim naglasiti da su politička stabilnost i funkcionalna vlada najbitniji uvjeti za povlačenje stranih investitora - kazao je Sakamoto.

S obzirom na to da će se sljedeće Ljetnje olimpijske i paraolimpijske igre ponovo biti održane u Tokiju ove godine, ambasador je kazao da su se neki sportisti iz BiH već kvalificiriali, a Amelu Tuki, Mesudu Pezeru i Larisi Cerić poželio je dobar sportski uspjeh.

Na prijemu su večeras i neke japanske kompanije izložile svoje proizvode, a gosti su mogli uživati u bogatoj japanskoj trpezi, kao i sakeu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh