open-navfaktor-logo
search
Nacionalni dan
U Sarajevu proslavljen rođendan japanskog cara Nurahita
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto večeras je u Sarajevu upriličio prijem povodom Nacionalnog dana Japana koji se slavi kao rođendan japanskog cara Nurahita.
20.02.2020. u 20:08
get url
text
Svečanost u Sarajevu u organizaciji Ambasade Japana
Svečanost u Sarajevu u organizaciji Ambasade Japana

Sakamoto je podsjetio da je novi car Japana, Naruhito, preuzeo tron prošle godine kada je održana ceremonija ustoličenja, u kojoj je među stranim zvanicama učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Uz toplu dobrodošlicu brojnim zvanicama prijema, diplomatskom koru u BiH, političkim predstavnicima BiH, predstavnicima javnih i kulturnih institucija, ambasador je ukazao na dobre bilateralne odnose BiH i Japana, a ta saradnja se razvija na više polja.

{$galerijaFotografija}

- Pored naše stalne podrške obnovi škola, domova zdravlja i sektoru deminiranja, koji uključuje ukupno 11 projekata u prošloj godini, Vlada Japana je donirala neophodnu opremu i vozila za posebnu namjenu za vodosnabdijevanje, setove agrometeoroloških sistema za posmatranje za civilnu zaštitu, te patrolna vozila za autoceste - rekao je on.

Smatra da će te donacije poboljšati kapacitet i efektivnost rada javnih službi, te je dodao da su novi projekti tehničke pomoći također pokrenuti u sektoru javnog transporta sa Vladom Kantona Sarajevo, kao i mentorske usluge za mala i srednja preduzeća, a povećan je i obim saradnje sa Univerzitetom u Sarajevu.

- U ekonomskom sektoru pratimo neke pozitivne pomake u proizvodnji i IT sektoru u BiH, kao i ostalim državama zapadnog Balkana, te se nadamo da će Vlada poduzeti nove mjere u cilju povlačenja stranih investicija. U tom smislu želim naglasiti da su politička stabilnost i funkcionalna vlada najbitniji uvjeti za povlačenje stranih investitora - kazao je Sakamoto.

S obzirom na to da će se sljedeće Ljetnje olimpijske i paraolimpijske igre ponovo biti održane u Tokiju ove godine, ambasador je kazao da su se neki sportisti iz BiH već kvalificiriali, a Amelu Tuki, Mesudu Pezeru i Larisi Cerić poželio je dobar sportski uspjeh.

Na prijemu su večeras i neke japanske kompanije izložile svoje proizvode, a gosti su mogli uživati u bogatoj japanskoj trpezi, kao i sakeu.

car-nurahito-japan-svecanost.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.