open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
U Sarajevu promovirano 42 doktora nauka: Sila koja pokreće ekonomske i društvene promjene
U okviru obilježavanja 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu i Svečanih decembarskih dana UNSA danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličena promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu.
16.12.2021. u 14:43
get url
text

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 42 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu promovirao je: 9 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, 5 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 4 kandidata na čast doktora pravnih nauka, 3 kandidata na čast doktora lingvističkih nauka, po 2 kandidata na čast doktora političkih, upravnih, književnohistorijskih i hemijskih nauka, te po 1 kandidata na čast doktora nauka socijalnog rada, doktora nauka u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, te doktora ekonomskih, sigurnosnih, islamskih, društvenih, zdravstvenih, farmaceutskih, odgojnih, poljoprivrednih, prehrambeno-tehnoloških, bioloških, veterinarskih nauka.

- Duboko sam uvjeren da Univerzitet u Sarajevu ima sve što je potrebno da bude univerzitet za evropsku budućnost, to je tačno iz mnogo razloga koji se odnose na snagu svih fakulteta i akademija, ali prije svega zbog naših doktoranata koji su najveća snaga ovog Univerziteta. Drage doktorantice i doktoranti od danas vaše odluke i obaveze koje preuzimate postaju generator novih naučnih i društvenih tokova jer odbranom svojih radova vi ste kročili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina, zato iskoristite svoj potencijal i mijenjajte svijet oko sebe na bolje, jer pred vama su beskonačne mogućnosti nauke i znanja koje svakodnevno mijenjaju paradigmu našeg čovječanstva - kazao je rektor Rifat Škrijelj.

{$galerijaFotografija}

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić u svom obraćanju iskazala je zahvalnost što može biti dio "festivala znanja, kreativnosti i ideja".

- Ovaj svečani trenutak služi da svi, a posebno vi doktoranti, osvijestite da je znanje moć, da vi imate moć, ali sa njom ruku pod ruku ide i odgovornost koju svaki član akademske zajednice, intelektualac baštini. Ovo ohrabruje i budi nadu da ćete vrlo brzo postati "sila" koja pokreće ekonomske i društvene promjene, da ćete omogućiti Bosni i Hercegovini da bude dio globalne zajednice koja se trenutno nalazi u procesu radikalne transformacije vođene procesima digitalizacije – između ostalog kazala je Nikolić.

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu prisutnim se obratila doktorantica Elma Durmišević Cernica.

- Naš put do titule i zvanja doktora nauka bio je pun prepreka. Vjerujemo u uspjeh i pobjedu znanja nad neznanjem, pobjedu kompetencije nad nestručnošću, pobjedu plemenitosti nad sebičnošću. Neka nas sve prati akademski duh, zdravlje i sreća - istakla je. 

_DSC5747.JPG
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.