U Sarajevu promoviran pjesnički prvjenac Vesne Kurtović: "Prsten", knjiga koja se raduje životu

objavljeno: 19.12.2017. u 14:02

Knjiga pjesama "Prsten", prvjenac autorice Vesne Kurtović, promovirana je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Iza korica tvrdog uveza, na više od dvjesto stranica, u izdavštvu "Dobre knjige", svoj dom pronašlo je 170 pjesama - ljubavnih, starinskih, dječijih, onih što slave prirodu, život… 

Brojnoj publici prezentirali su je recezenti - esejist i publicist Hadžem Hajdarević, profesor dr. Ćazim Hadžimejlić, te autorica Vesna Kurtović.

- Prvo što sam primijetio u ovoj knjizi je nesvakidašnje radovanje životu. Sve pršti od velike radosti i pohvale životu. Malo je danas takvih ljudi kada smo još u nekoj čudnoj zbunjenosti šta nam se dogodilo. Ali Vesna se na nesvakidašnji način raduje životu! Njoj nije stalo da se dopadne nekom književnom životu, njoj je važno da se raduje životu. Mnoge pjesme su kao da su uzete iz svijeta sevdalinki, ali u ovoj poeziji, lirski subjekt je samo nježno naslonjen na sevdalinku. Autorica je okupirana svim čime su okupirana njena čula, poput rijeka, prirode, brzaka… Ona hoće da osjeti trenutak na najdirektniji način i uspijeva u tome. Njena poezija je jako ugodna za čitanje jer se raduje životu, a oni koji je budu čitali, naći će nešto što imaju u sebi, ono što su davno arhivirali u svojoj svijesti. Naziv "Prsten" je simboličan zato što može govoriti o završetku, ali i početku, otvorenosti ka svijetu. Do nas je kako ćemo tu prazninu popuniti, a radovanje životu je bit postojanja na ovom svijetu - kazao je Hajdarević.

Hadžimejlić je istakao da pjesništvo traži da se duša i srce oslobode, jer kada se duša i srce oslobode, onda i jezik progovori.

- To se dogodilo autorici ove knjige, pa su iz nje ove pjesme propjevale. Jer pjesnik svoja osjećanja iskazuju kroz pjesmu i pisanu riječ - dodao je Hadžimejlić.

Autorica Kurtović naglasila je da sklonost ka slikanju i pisanju nosi od djetinjstva, ali da je knjigu počela pisati u zrelim godinama.

- U prilogu je i CD gdje uz muzičku pratnju govorim 19 pjesama iz moje zbirke. Knjigu sam posvetila svojoj majci koja je najviše zaslužna da osjećam ljubav prema poeziji. Posebno bih zahvalila mom suprugu koji mi je bio najveća podrška, i koji je mene pripremao za tu poeziju - dodala je Kurtović.

Dvije pjesme koje je napisala o Srebrenici, a koje su snimljene i na CD-u, poklonila je majkama Srebrenice.

Knjiga "Prsten" ilustrovana je i sa nekoliko Vesninih slika, a koje će likovna publika imati priliku vidjeti u januaru iduće godine u sarajevskoj galeriji "Facta", na njenoj prvoj samostalnoj izložbi.