open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
U Sarajevu prezentiran turski Anadolu Univerzitet: Prilika za studiranje na daljinu
Rektor Anadolu Univerziteta prof. dr Safak Ertan Comakli je u obraćanju prisutnima kazao da ovaj prestižni turski državni univerzitet studentima iz BiH pruža priliku studiranja na daljinu što obuhvata mnoštvo dvogodišnjih i četverogodišnjih studijskih programa na turskom, engleskom i arapskom jeziku
18.06.2019. u 22:57
get url
text

 U Sarajevu je upriličen svečani program na kojem su prezentirani studijski programi Anadolu Univerziteta iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Rektor Anadolu Univerziteta prof. dr Safak Ertan Comakli je u obraćanju prisutnima kazao da ovaj prestižni turski državni univerzitet studentima iz BiH pruža priliku studiranja na daljinu što obuhvata mnoštvo dvogodišnjih i četverogodišnjih studijskih programa na turskom, engleskom i arapskom jeziku.

- Imamo na desetine studijskih programa. Svi programi su akreditirani i nude međunarodno priznate diplome. Bogato znanje i iskustvo želimo podijeliti i s drugim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu i cijeli Balkan. S Bosnom i Hercegovinom naravno imamo vrlo bliske historijske i kulturne veze. U tom smislu, i ovdje počinjemo s našom digitalnom platformom studiranja na daljinu - kazao je Comakli.

{$galerijaFotografija}

Univerzitet Anadolu sa sjedištem u Eskišehiru, osnovan je 1958. godine, broji oko 22 hiljade redovnih studenata, 1.750 akademskog osoblja, 30 istraživačkih centara, 12 fakulteta te 6 instituta.

- Na našim programima studenti mogu studirati iz svojih domova, mogu studirati ljudi koji rade, ali i oni koji žele da završe još jedan fakultet. Pružamo priliku studiranja na daljinu u brojnim oblastima, od sociologije do ekonomije. U narednom periodu planiramo programe i u drugim zemljama Balkana, Srbiji, Albaniji, Kosovu - rekao je rektor.

Univerzitet Anadolu je prisutan već nekoliko godina u regiji, a studentima u BiH je na raspolaganju 28 studijskih programa, 14 dvogodišnjih, od kojih su 13 na turskom, jedan na arapskom, kao i 14 četverogodišnjih programa, 12 na turskom te dva programa na engleskom jeziku.

Pored mnogih dvogodišnjih i četverogodišnjih studijskih programa na kojima se nastava odvija na turskom jeziku, studenti imaju priliku studirati teologiju na arapskom jeziku ili međunarodne odnose i menadžment na engleskom jeziku.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je istakao da su studijski programi Anadolu Univerziteta dobra prilika za sve one koji žele sticati nova znanja.

- Blagostanje jedne države danas je moguće uz kvalitetne ljudske resurse. Kvalitetno obrazovanje koje prati savremene tokove je put koji vodi ka formiranju ljudskih resursa. Svjesni smo da se sve više govori o novim tehnologijama koje su velikom brzinom postale začetnice nove epohe - rekao je Koc.

Izrazio je uvjerenje da će Anadolu Univerzitet odigrati važnu ulogu u oblasti obrazovanja i u BiH koja je, kako je kazao, bogata ljudskim kapacitetima.

- Također, prisutnost Anadolu Univerziteta će zaštititi omladinu od negativnih utjecaja opasnih organizacija kao što je FETO koje djeluju pod plaštom obrazovanja - rekao je Koc.

Svečanom programu su prisusustvovali predstavnici Anadolu Univerziteta, turskih organizacija i institucija u BiH i brojne ugledne ličnosti iz političkog, akademskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu prezentiran turski Anadolu Univerzitet, 18.06.2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.